Ma is értékes és keresett

2023.12.29. 11:00

Kínait nehéz volt beszerezni, gyártottak hát holland "porcelánt"

Holland "porcelán" után kutatva az interneten magyar árverési honlapokon is találunk egy-egy becses darabot, és a használtcikk-kereskedések is kínálnak nyilván kevésbé míveseket. Nemrég egy keszthelyi előadáson is hallhatott a közönség a világhírű holland kék kerámiáról.

Zaol.hu

A Balaton Színhház Simándy-termében Molnár Krisztina keszthelyi idegenvezető tartott előadást nemrég belgiumi és hollandiai útjáról, s mesélt  a hallgatóságnak a híres delfti fajanszról.

Mindenekelőtt érdemes azonban tisztázni, miért nem porcelánról van szó.  

Hollandiában a 16. és a 17. században divatba jöttek a díszes porcelántárgyak, étkészletek, amelyeket Kínából szereztek be a legtehetősebbek. Amikor a kínai kereskedelem akadozni kezdett, az amúgy is borsos árak pedig még feljebb szöktek, kifejlesztették a hollandok az úgynevezett delfti fajanszot. Ez is kerámia, akárcsak a porcelán, de más alapanyagokból, más égetési hőmérsékleten készül. A fajansz nem engedi át a fényt a porcelánnal ellentétben, és vastagabb az utóbbinál, míg a porcelán finomabb, keményebb anyag, és üvegszerű felülete miatt elegánsabb is.  A holland fajansz jellemzője még, hogy eredetileg ónmázzal, később fémmázzal festették.

A delfti kerémia alapanyaga a fehér agyag
Fotó: Molnár Krisztina

A holland fajansz az egyedi gyártási eljárása következtében ugyanakkor megközelíti a porcelán tulajdonságait, és művészetté emelkedett az előállítása. A delfti gyár védjegyével ellátott egyedi edényeket ma is hagyományos módon korongozzák és kézzel festik. Delftben megtekinthető ez a folyamat, s múzeuma is van a legértékesebb daraboknak.

A hagyományos kék-fehér fajanszok mellett a későbbiekben színesek is készültek, a kínai mellett japán stílusúak, s ma már modern darabokkal  is kényeztetik a holland kerámia kedvelőit. Molnár Krisztina felvételén az látszik, hogy a hagyományos étkészleteken, vázákon túl megannyi különleges dísztárgy kerül ki az alkotók kezéből.  Ha még több fajanszot nézne, ezt a honlapot ajánljuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában