Miénk itt a tér

2023.12.24. 12:30

Kellett egy hely – közösségi ifjúsági ház a zalaegerszegi Pázmány Péter utcában

Kellene egy hely – fogalmazódott meg 1993-ban a zalaegerszegi fiatalokban. Egy hely, ahol összejöhetnek, ahol saját ízlésük szerinti programokat szervezhetnek, egy hely, ahol csak egyszerűen jó együtt lenni. A Zalai Könnyűzenei Társulás ifjúsági centrum létrehozásának terve ebben az évben került a közgyűlés elé, és nyitott fülekre is talált.

Nagy Betti

Az ifjúsági centrum megnyitója 1994 novemberében, a képen a Technikai duó

1994 novemberében megnyílt a Pázmány Péter utcában az ifjúsági közösségi ház. „A protokollra teljesen fittyet hányva, minden felesleges mozzanatot mellőzve avatták fel szombaton este Zalaegerszegen a Petőfi iskola Pázmány Péter utcai épületében kialakított ifjúsági centrumot. Garamvölgyi György szervező, a fiatalok közösségi házáért létrehozott alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: miután az épületet megkapták az önkormányzattól, gőzerővel folytak az átalakítási, felújítási munkálatok. Hogy a vártnál hamarabb elkészültek, az hetven ember baráti alapon végzett tevékenységének köszönhető. S hogy mennyiben lesz más az ifjúsági centrum, mint egy művelődési ház? Nos, a tervek szerint – megkísérelve a korlátok átlépését – úgy próbál majd működni, hogy az oda betérő fiatalok mondják meg mit szeretnének, ők lesznek ugyanis a ház – nem intézmény – gazdái. ” (Zalai Hírlap tudósítása, 1994. november 21.)

2000 nyarán Pázmány Feszt néven volt nagy sikerű rendezvénye az ifjúsági háznak, erről az eseményről a szervezők, Szabó András és Weitstein Tamás nyilatkozott a Zalai Hírlapnak. „- Az intézményt korábban is látogató fiatalok mellett az idősebb korosztály számára is kínálunk szórakozási lehetőséget – mondja Tamás. - Természetesen fellépnek azok is, akik eddig tartottak itt előadóesteket, koncerteket, de látható, hallató lesz például az ír népzenét játszó Bran nevű együttes, melynek műsorát táncház követi – tájékoztat András. A szervezők szeretnék, ha az ifjúsági ház újra rendszeresen működne, s kínálna kikapcsolódási lehetőséget az irodalmat, a filmet, a könnyűzenét és a színházat kedvelőknek egyaránt.” (Zalai Hírlap, 2000. június 27.)

Az évek során számtalan fiatal könnyűzenei együttes léphetett színpadra, ifjú képzőművészek mutatkozhattak be kiállításaikkal. Irodalmi estek, alternatív színházi előadások vonzották be a közönséget az Pázmány Péter utcai ifjúsági házba. Valószínűleg kellene újra egy hely…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában