Élősúlyban lényegesen olcsóbb a sertéshús

2023.12.30. 12:30

Hagyományos családi disznóvágás Miklósfán

A hagyományőrzés mellett kiváló hangulatú családi program a disznóvágás. Sőt, a feldolgozott sertéshúsból hónapokra feltölthető az éléskamra. Nagykanizsa Miklósfa városrészében a hentes végzettségű Szár Balázs szülei és rokonai segítségével két disznót dolgozott fel pénteken.

Benedek Bálint

Munkában a csapat egyik része, a pörzsölést követően tisztítják a disznót, balról: Lőrincz János, Kálovics István és Ritecz József

Fotó: Szakony Attila

A családjuk ugyan nem tart disznókat, ám évek óta megbízható helyről, a településrészről vásárolják. Viszont Szár Balázs nem adta ki a kezéből a munkát, így a sertéseket az ő irányításával dolgozták fel. Szakértelmével koordinálta a munkafolyamatokat, hogy minden gördülékenyen haladjon az első pillanattól az utolsóig. Persze a "csapata", vagyis a szülei, a rokonsága kiváló segítséget jelentettek.

Pirkadatkor a jó szokásokhoz hűen kupicában érkezett a lélekmelegítő erő, mely lendületet adott az egész napra. Bár Balázs szerint a pálinkát ilyenkor nem szabad eltúlozni, nehogy a munka rovására menjen. Majd a sertésmájból resztelt, hagymás étel készült reggelire.

Szár Balázs szakértelemmel dolgozza fel a friss húsokat
Fotó: Szakony Attila

– A tradíciókat fent kell tartani, hogy a jövő generációja megismerje milyen szokásokat tartanak faluhelyen – mondta Balázs. – Ezt is át kell örökíteni számukra, hiszen eleink még tudatosan gondolkoztak. Emellett összehozza a családot, idősek és fiatalok jó hangulatban és hatékonyan dolgoznak. Mindenkinek megvan a feladata, a vágástól, a pörzsölésen, a disznó szétbontásán át a főzésig. A disznókból sok finomság készül: hurka, kolbász, disznósajt, füstölt szalonna, sonka, valamint friss hús. Ezen kívül félreteszünk még levescsontot, bőrkét, kocsonyának valót, vagyis szinte minden részét feldolgozzuk.

A miklósfai férfi kifejezetten rajong a húsáruért, úgy érzi a friss hús íze semmihez sem hasonlítható. Ráadásul az ára is csábító, hiszen míg az üzletekben a különféle részekért közel 3000 forintot kérnek kilogrammonként, addig élősúlyban mindössze 1000 forintot kell fizetni. És akkor további előny, hogy a saját ízlésviláguknak megfelelően készíthetik el a termékeket, háztáji módon, s az ismeretlen eredetű, ipari adalékanyagoktól mentes lesz.

A családi disznóvágás folyamataiból mindenki kivette a részét, balról: Lőrincz János, Szár Balázs, Ritecz Józsefné, Ritecz Melinda, Ritecz József és Kálovics István
Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: a család például rajong a disznósajtért, amibe fejhús, bőrke, szív, nyelv és vese kerül a különféle fűszerekkel.

A munkák oroszlánrészével aznap estére végeztek, melyet bőséges vacsora zárt. Került az asztalra a tradícióknak megfelelően disznótoros, paradicsomos húsos káposzta, sült oldalas, dagadó és persze megannyi sütemény, amit erre a kivételes alkalomra készítettek a hölgyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában