Staféta

2023.12.29. 15:00

Az első felnőtt úszó bajnoki címet Ladányi Éva szállította Nagykanizsának

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Marczin-Hohl Adrienn a stafétát Ladányi Éva úszónak, egykori magyar bajnoknak adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

- Hatan voltunk testvérek és 300 méterre laktunk a nagykanizsai strandtól - elevenítette fel az emlékeit a 68 éves Éva, akit csak Cucunak becéztek. - Édesanyám összepakolt bennünket nyaranta, s rengeteg időt töltöttünk a medencében. Mindegyikünk hamar megtanult úszni, nekem három éves koromban sikerült, akkor a nagymedence edzője Czulek Józsi bácsi volt. A legnagyobb kanizsai sportélményem is ebből az időszakból származik. Óvodásként a rajtkőre felemeltek, mert önerőből még nem ment. Végigúsztam a 33 métert a családom előtt, akik felállva tapsoltak, s akkor a medence végén azt éreztem, hogy olimpiát nyertem. Nagyon jól esett az a sok támogató pillantás, hittek bennem, ami a sportkarrieremre is elkísért.

Ladányi Éva hozzátette: a testvérei mind sportoltak, a fiúk birkóztak, egyikükből Ladányi István "Csutakból" országos hírű birkózó lett.

- Fedett uszoda híján akkoriban Nagykanizsán mindössze két hónapot lehetett úszni nagy bánatomra - mesélte. - Ezzel a mennyiségű úszással annyit elértem, hogy a vidék legjobbjai közé bekerülhettem. A folyamatos edzésekkel nem hagytam fel, kipróbáltam sokféle sportágat: atlétika, torna, kézilabda és birkózás is szerepelt a sorban. Utóbbi sportágban olykor a fiúk között birkóztam, olyannyira jól ment, hogy olykor kiterítettem őket is. Közben a vidék és országos úszóbajnokságokon szerepeltem, s általában a dobogóra állhattam. Az edzők követték a pályafutásomat, hiszen jól tudták, hogy Nagykanizsán nincs fedett uszoda és annak ellenére ilyen jó eredményeket érek el, akkor lehet bennem valami plusz lendület. Tizenhárom éves lehettem, amikor az eredményeimet látva a Ferencváros megkeresett, de akkor még nagyon kötődtem az édesanyámhoz és nem mentem. Három évvel később a szintén fővárosi Vasas klubjának elfogadtam a hívását.

Bár megijedtem, de a nővérem biztatott, hogy vágjak bele és visszagondolva jól döntöttem.

Nehézségekkel ott is szembesült, hiszen a két hónap nyári forma nem jelentett jó alapot. Persze a többi tréningnek köszönhetően erős és gyors volt, viszont technikailag fejlődnie kellett. Aztán a tüdőkapacitása, a keringése elérte a profi sportolókét és elindult az úton. A junior és ifjúsági korosztályos viadalokon az első nyolc között mindig szerepelhetett.

- Olyan jó csapat vett körül, fővárosi társakkal, akikkel főleg váltóban remekelhettem - így Éva. - Tudomásom szerint Nagykanizsa első felnőtt úszó országos bajnoki aranyérmét én szállítottam a Vasas színeiben. Az országos fedett bajnokságot 1974-ben 4x100 méteres vegyes váltóban szereztem, ugyanakkor 4x100 méteres gyors váltóban a dobogó harmadik fokára állhattunk fel. Az úszó karrieremből szívesen emlékszem az 1980-as Moszkvai olimpia előtti úgynevezett előolimpiára, amit 1978-ban Minszkben tartottak meg. Ott nyertem három bronzérmet egyéniben is, jó érzéssel töltött el a külföldi szereplés.

Fotó: Szakony Attila

Aztán hazatérve összetűzésbe került a klubnál az edzőjével, ezért váltott. Ekkor az Újpesti Dózsában még úszott egy évet, amelyet követően Zalaegerszegre szerződött és ott fejezte be 23 évesen a pályafutását. Addig kizárólag az úszókarrierjére koncentrált, de azt érezte eljött a váltás időszaka, leérettségizett és edzői képesítést is szerzett. Versenyzőként sokat járt masszőrhöz, megtetszett neki ez a hivatás és gyógymasszőr lett.

- Visszatértem 1979-ben Kanizsára, az akkori Andrejka-iskola uszodájában épp Czulek Józsi bácsi mellé kerültem edzőnek - mosolygott. - Az iskolás gyerekekből egy csoportot gyűjtöttem össze, akiket felkészítettem. Olyan jól, hogy a versenyeken a kanizsaiak kezdték már legyőzni a zalaegerszegieket. Aztán a ZTE egykori trénere, Vecsey György mesteredző is csatlakozott hozzánk és sokat tett ő is a gyerekekért, sok tehetség indult kanizsai rajtkőről. Maximalistaként tanítottam a gyerekeket, mindenkit szerettem volna tanítani, hiszen az úszás tudás nagyon sokszor életet menthet. Amikor már nem a kanizsai klubban, akkor utána vállalkozóként 2018-ig óvodásokkal és iskolásokkal igyekeztem megszerettetni a sportágat.

Ladányi Éva élete a sporttal együtt kerek a mai napig. Egy héten kétszer, 3000 métert úszik, mellette 80 percen keresztül medicinlabdás és súlyzós edzéseket végez, valamint szobabiciklit hajt. Fia, Fekete Attila rendőr főhadnagy és feleségével illetve kisfiukkal, a 1,5 éves Nimróddal a fővárosban élnek.

Ladányi Éva az év első stafétáját Tokorcsi Edit egykori kézilabdázónak adta át.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában