A Thúry-technikum győzött

2023.12.16. 12:00

A környezetvédelmi kihívásokra reagáltak a technikumok

A nagykanizsai a Thúry-technikum csapatának győzelmével zárult a kanizsai technikumok számára kiírt fenntarthatósági témájú vetélkedő.

Benedek Bálint

Forrás: ZH

A vetélkedő a Green Collider (Zöld Ütköztető) című Erasmus+ projekt keretén belül valósult meg. A projekt fő célja az európai szakképzési szolgáltatók valamint kis- és középvállalkozások felkészültségének növelése. Illetve a zöld kompetenciáinak fejlesztése annak érdekében, hogy bevezethessék és megvalósíthassák az Európai Zöld Megállapodás által meghatározott intézkedéseket. Ezt elősegítendő, a projekt partnersége az Európa Unió számos országában tartott tréningeket és képzéseket szakképző iskolák oktatói számára, valamint játékos formában, különböző éghajlatváltozással és körforgásos gazdasággal kapcsolatos kihívásokat, vetélkedőket szervezett a jövő munkavállalói, a szakiskolák, technikumok tanulói részére.

- A Green Collider projekt nemzetközi partnerségben, görög, olasz, spanyol, szlovén ausztriai és magyar szervezetek együttműködésével valósul meg - mondta Lábodi István, a lebonyolító kanizsai Európa Konzorcium Nonprofit Kft. vezető munkatársa. - A feladatok megvalósításába partnerként kapcsolódott a Nagykanizsai Szakképzési Centrum és annak három tagiskolája: a Cserháti-, a Thúry- és a Zsigmondy-technikum. A vetélkedő szervezésében és lebonyolításában további támogató partnerek kapcsolódtak be.

A vetélkedő szervezésében résztvevő cégek kettő, zöld kompetenciák alkalmazását megkövetelő kihívást, feladat csomagot állítottak össze a hallgatók részére, akik kis létszámú csoportokban megoldási javaslatokat dolgoztak ki ezekre a problémákra. Az egyik cég javaslatára az első kihívás témája az „Esővízgyűjtés és hasznosítás az iskolákban” volt. A másik vállalat pedig a körforgásos gazdaság témában írt ki feladatot, „Körforgásos gazdaság otthon” címmel.

- A csapatok felkészülését a szakiskolák oktatói is segítették: a Zsigmondy részéről Pilczerné Fehér Beáta, a Cserhátiból Kálovicsné Korsós Edit és Kismárton Zita a Thrúyból pedig Krihó Éva Virág és Horogh Roland - folytatta. - A vetélkedő jó hangulatban telt, kifejezetten érdekes javaslatok érkeztek valamennyi társaságtól. A hallgatói csapatok így egymással versengve, játékos módon, de mégis gyakorlati példákon keresztül fejleszthették zöld készségeiket. A rendkívül szoros megmérettetést végül a Thúry csapata nyerte, csak pár ponttal megelőzve a Cserháti és Zsigmondy versenyzőit. Minden résztvevő értékes könyvajándékot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában