"Mosolyog, mint a mézeskalács"

2023.11.28. 13:00

Vitrinkiállítás Gébárton az advent jegyében

Csiszár Tiborné mézeskalács készítő és Némethné Balogh Ildikó ütőfás mézesbáb készítő Népi Iparművészek alkotásaiból nyílt vitrinkiállítás a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A tárlat a nyitvatartási időben, január végéig látogatható, a kézműves ház december 21. és január 7. között lesz zárva.

Mozsár Eszter

A mirai püspököt ábrázoló mézesbábos ütőfát a magyar köznyelvben Mikulásként ismerjük. Balra Némethné Balogh Ildikó mézeskalácsa

Fotó: Mozsár Eszter

Némethné Balogh Ildikó egy régi hagyományt, a nyugat-európai kolostorokban megjelent offer technikát (egykor fogadalmi ajándék) felhasználó negatív mintába öntött mézesbábok készítésének mesterségét viszi tovább. Alapja a múzeumok legféltettebb darabjai közé tartozó ütőfák. Ildikó gótikus jelenetek, barokk szent képek, bibliai jelenetek, népi barokk vallásos életképek, 19. századi állatfigurák, illetve reformkori címer ábrázolások formakincseit őrzi. A formavilág megismerése után saját tervei megvalósításában Harasztovics Róbert fafaragó népi iparművész segítette. Hosszú kísérletezés után jutott el a saját tésztaalapanyaghoz.

Csiszár Tiborné mézeskalács készítő saját bevallása szerint a mézeskalács készítés csodálatos foglalatosság, belső indíttatás. A sütéshez való vonzódás meghatározója édesanyja. Az újszerűség mellett a hagyományos motívumok megőrzésére törekszik, s szívesen adja át tudását az érdeklődőknek.

Csiszár Tiborné míves mézeskalácsai a karácsonyt idézik
Fotó: Mozsár Eszter

„A mézesbábos mesterség egyidős a magyarság államalapításával. A legkorábbi nyelvemlékünkben a Tihanyi alapítólevélben már megemlítették a méhészet és az ehhez kapcsolódó tevékenységeket. A kora középkortól fogva a különböző szerzetesrendekben a napi tevékenységek közé tartozott a méhészet, a mézkészítés, viaszöntés és a mézeskalácsosság-mézesbábosság. Az alapigény a kolostorok világításának biztosítása, aminek az alapanyaga évszázadokon keresztül a viaszgyertya volt. A méz mint tartósítószer és édesítőszer több ezer éven át használatos” – olvasható a vitrinkiállítás leírásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában