A költőre, a hadvezérre emlékeztek

2023.11.18. 09:30

Koszorúztak Zrínyi Miklós halálának évfordulóján Zalaegerszegen

Zrínyi Miklós nemcsak a törököt akarta kiűzni, hanem magasabb szintre kívánta emelni a magyarság függetlenségét, fogalmazott megemlékező beszédében Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke.

Antal Lívia

Fotó: Seres Péter

A két szervezet Zrínyi Miklós (1620. május 3. – 1664. november 18.) halálának 359. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a költő, hadvezér zalaegerszegi szobránál, aki a török elleni téli hadjáratával olyan hőstettet hajtott végre, amelyen egész Európa elcsodálkozott, mondta Paál István, aki hangsúlyozta, ezt követően az ország képes lett volna az összefogásra önállósága érdekében, de ezt az osztrák császárság nem engedte meg Zrínyinek. Nem a vadkan ölte meg, hanem orvosilag is bizonyíthatón merénylet végzett vele, jelentette ki az elnök.

A rendezvényen megemlékező beszédet mondott Pácsonyi Imre. A Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy Zrínyi Miklós különleges stratéga volt, európai távlatokban is egyedülálló katonai tehetség, és úgy harcolt a török ellen, mint senki más. A megemlékezésen több vármegyei hagyományőrző szervezet helyezett el koszorút, Zalaegerszeg nevében Balaicz Zoltán polgármester és Gecse Péter alpolgármester koszorúzott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában