Évfordulós ünnepség és avató

2023.11.09. 10:30

Huszonöt év után új helyen a csillagvizsgáló

Évfordulós ünnepség, illetve avató helyszíne volt a közelmúltban a Hegyhátsál melletti csillagvizsgáló.

Varga Andor

Az újra felépített Scutum Obszervatóriumban Keszthelyi Sándor amatőrcsillagász, Tuboly Vince, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány elnöke, Bánfalvi Péter, Horváth Melitta, Horváth Tibor és Csarnai Zoltán zalaegerszegi optikus

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Egy a településen élő amatőrcsillagász, Horváth Tibor 1998-ban saját birtokán építette fel a Pajzs csillagkép latin nevét viselő Scutum Obszervatóriumot, amit most, 25 év után lebontottak, műszereit és a számítástechnikai hátteret tekintve jelentős mértékben modernizáltak és a hegyhátsáli "nagy" csillagvizsgáló udvarán építettek fel újra. A rendezvényen sok szakmabeli is részt vett, a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesületet - melynek Horváth Tibor is tagja egyébként - Bánfali Péter alelnök képviselte.

A programon Horváth Magdolna polgármester köszöntőjét előadások követték, s elhangzott: a házigazda Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány az ismeretterjesztő tevékenységet továbbra is a jól ismert nagy obszervatóriumban folytatja, míg a Scutum műszerei inkább a szakmabeliek érdeklődését elégíthetik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában