2024. évi Zala György-díj

2023.11.30. 17:15

Döntöttek a Zala György Kulturális Nívódíjakról

Magyarországi kitüntettje is lesz a 2024. évi Zala György-díjnak, a Csesztregen élő Molnár Ferencné, a kapcai és a hármasmalmi népdalkörök szakmai vezetője elismerő díszoklevelet vehet át a januári díjkiosztó ünnepségen. Erről legutóbbi ülésén döntött a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet bizottsága Lendván.

Gyuricza Ferenc

A kapcai népdalkör, balról az első Molnár Ferencné

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Zala György Kulturális Nívódíj már hosszú ideje a muravidéki magyarság legrangosabb kitüntetése, amivel a tudomány, kultúra, a művészet vagy a közösségi élet területén kiemelkedő szerepet játszó személyek, csoportok vagy szervezetek munkáját ismerik el. A kitüntetésnek több kategóriája létezik. A szabályzat értelmében Kulturális Nívódíjból évente maximum három osztható ki, s ezek közül az egyik egy 15 és 25 év közötti fiatalnak vagy ilyen korosztályú csoportnak ítélhető oda. Emellett egy Zala György-életműdíj és két Zala György-különdíj odaítéléséről is dönthet az erre hivatott bizottság. Nívódíjban, ifjúsági vagy életműdíjban általában csak a Muravidéken élők részesülhetnek, különdíjjal vagy elismerő díszoklevéllel azonban mások munkájáért is köszönetet mondhatnak.  

A díjak odaítélésére a muravidéki művelődési egyesületek, a nemzetiségi kultúrában közreműködő személyek, valamint a nemzetiségi szervezetek és intézmények tehetnek javaslatot. A jelölések alapján a 2024. évi Zala György Kulturális Nívódíjban Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület népdalkörének szakmai vezetője, valamint Fehér Andrea, a göntérházi, kapcai és gyertyánosi hímzőkörök szakmai vezetője részesül. Életműdíjjal Göntér Endre festőművész munkásságát ismerik el. Különdíjat a magyarországi származású, de már hosszabb ideje Pártosfalván élő Gál Anasztázia filmrendező kap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában