Zalai Prima közönségdíj

2023.10.05. 12:00

Zalai Prima Díj 2023 - Bemutatjuk dr. Jáni Jánost

Magyar ismeretterjesztés és média: dr. Jáni János.

Zaol.hu

Dr. Jáni János: Nagykanizsán születtem 1939-ben. Gyermekéveimet Szepetneken töltöttem. A középiskolát Nagykanizsán, a Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikumban végeztem. Diplomát a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szereztem. Aktív munkáséveim az olajiparhoz kötnek, ahol geológiával, iparjogvédelemmel és minőségbiztosítással foglalkoztam. 2000-től nyugdíjas vagyok, Gellénházán élek.

Nyugdíjasként egyház- és helytörténeti kutatással foglalkozom. Első könyvem 2004-ben, majd ismét 2005-ben jelent meg „A Somogy-zalai Evangélikus Egyházmegye és gyülekezeteinek története” címmel, összesen 4000 példányban.  Az évek során több, kisebb-nagyobb terjedelmű dolgozatot és tanulmányt készítettem, amelyek könyv alakban kerültek a közösség elé, de folyamatosan közöltem írásaimat egyházi és egyéb folyóiratokban, ismertettem Facebookon, előadásokat tartottam Zala és más megyék településeiben. Utolsó, terjedelmes, monográfiai-szerű munkám kötete „Evangélikus sziget Göcsejben” címen 2021-ben, majd újabb kiadásban 2022-ben vált elérhetővé.

Helytörténeti érdeklődésemben főképp Szepetnek, a sokszínű, soknemzetiségű település vonzott. A személyes kötődés, a közösségek motiváltak. Az írásokkal, a történetekkel, a tárgyak, a fotók hitelességével, a személyes részvétellel tudtam gazdagítani a kiállításokat, helytörténeti gyűjteményeket, falunapokat s más közösségi eseményeket.

Gellénháza az olajiparban betöltött szerepére, egykori neves személyiségeinek megismertetése inspirált a legkülönbözőbb közzétételi formákkal.

Szavazzon >>

dr. Jáni János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában