A KÉSZ meghívására érkezett

2023.10.26. 11:00

Zalaegerszegre látogatott Philippe-Marie van Dael szervita szerzetes atya

A közelmúltban nem hivatalos, baráti látogatásra Zalaegerszegre érkezett Philippe-Marie van Dael szervita szerzetes atya, tájékoztatta szerkesztőségünket Illés Csabáné, a KÉSZ – Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Szervezetének titkára.

Zaol.hu

Illés Csabáné és Fülöp atya a Göcseji Múzeum mellett, Farkas Ferenc Mihály deák című szobránál

Fotó: ZH

A szerzetes Illés Csabáné meghívásának tett eleget, így Fülöp atyát ő és Illés Csaba, a KÉSZ Zalaegerszegi Csoportjának elnöke vezette körbe a városban.

- A francia anyanyelvű Fülöp atya Belgiumban látta meg a napvilágot, akit már érett, dolgozó felnőttként egy egyszerű szerzetes atyán keresztül szólított meg Isten a szerzetesi, majd papi életre. Kalandos élete során eljutott Magyarországra, ahol a Jóisten kegyelméből közel 30 értékes évet töltött el Egerben. A város katolikus köreiben ismert lett szerénységéről, egyszerűségéről és elsősorban fiatalos lelkületéről, lendületéről és humoráról. Hosszú évek során a város különféle közösségeinek fiataljait szólította meg, vitte közelebb Istenhez. De nem csak a fiatalok szívét nyerte meg Isten ügyének, az idős és beteg emberekkel is törődött, járta a kórházakat, vigasztalta az elesetteket, kísérte a haldoklókat. Erejét az Istennel való mély kapcsolatából nyerte és nyeri folyamatosan.

Illés Csaba és Fülöp atya a zalaegerszegi Dísz téren, a Zalai nemes című szobor mellett
Fotó: ZH

Fülöp atya fiatalokhoz szóló hivatása abban is megnyilvánul, hogy hosszú évek óta részt vesz a szalézi nővérek által szervezett nyári oratóriumban, de szívesen megy cigánytáborokba is, ahol szintén lelkesen fogadják az őket elfogadó, nyitott szemléletű jóságos papot. Hosszú várakozás után Fülöp atya 2023 februárjában megkapta a magyar állampolgárságot. Ezzel nyert a Magyar Katolikus Egyház egy francia anyanyelvű, de magyar szívvel dobogó igazi példaképet – mondta lapunknak Illés Csabáné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában