Szorgalom, tanulás, alázat

2023.10.09. 17:30

Zala Vármegye Közgyűlése ünnepi ülésén díjakat adtak át

A Zala Vármegye Közgyűlése ünnepi ülést tartott hétfőn a Megyeháza nagytermében. Hagyományosan ez alkalommal adják át a vármegyei díjakat, ezúttal kilenc elismerést nyújtott át az arra érdemeseknek dr. Pál Attila elnök és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Arany Horváth Zsuzsa

Első sor: Boa Endre, Varga Sándor, Szabóné Mileji Ágota, Vlasicsné Hermán Gabriella, Zádori Mária, Papp Judit, Jagicza Attiláné, Paál István, Horváth Tihamér, hátsó sor: dr. Sifter Rózsa főispán, Cseresnyés Péter, dr. Pál ATTILA, Balaicz Zoltán, Rigó Csaba, Balogh László

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepi beszédben dr. Pál Attila a kiemelkedő teljesítményeket méltatva a szorgalom, a tanulás és az alázat fontosságát hangsúlyozta, s azt, hogy a világpolitikai kihívások és gazdasági nehézségek új válaszokat és gyors reagálást kívánnak a társadalom minden részétől. Ma már nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlődésen van a hangsúly, erre törekszik Zala is, mondta dr. Pál Attila. Zala erős közösség, belső ereje az összefogásban rejlik, de erős kifelé is, hiszen együttműködő kapcsolatokat ápol tágabb környezetével. Megköszönve a kitüntettek munkáját, melyet saját szakterületükön nyújtanak, Vizi E. Szilveszter akadémikus szavait idézve emlékeztetett, a példájukat követve, s a maximumot nyújtva az átlagember is képes lehet átlag feletti teljesítményekre. Az ünnepségen a Himnusz Kolosa Tanja muravidéki pedagógus előadásában hangzott el, majd az Ungaresca szólt a Kecskés Együttes előadásában. 

Fotó: Pezzetta Umberto

Idén a Zala Vármegye Díszpolgára címet Zádori Mária énekművész, Liszt Ferenc - és Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzet Művésze kapta.
A Zala Vármegye Díszpolgára kitüntető címről 1996-ban határozott a közgyűlés, az idei díjazott, Zádori Mária énekművész Nagykanizsán született, munkásságához az alapokat a helyi zeneiskolában kapta. Tizenhat évesen nyert a Ki mit tud? műsorában, tagja volt a Magyar Rádió és Televízió énekkarának, a Nemzeti Filharmónia szólistája, a „régi zene” elkötelezettjeként húsz évig muzsikált a Capella Savaria együttessel, 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A Közgyűlés Zala Vármegye Egészségügyéért díjat adományozott Papp Juditnak, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház minőségirányítási ápolási igazgatóhelyettesének, aki 1995-ben kezdte egészségügyi pályáját, 2013-tól a Központi fizioterápiás osztály vezetője, 2016-tól minőségirányítási ápolási igazgatóhelyettes. A vármegye Közigazgatásért díját kapta Szabóné Mileji Ágota, a Magyar Államkincstár Zala Vármegyei Igazgatósága vezetője.  Szakmai pályafutását a Magyar Nemzeti Bank Zala Megyei Igazgatóságán kezdte, 1997-től dolgozik a Magyar Államkincstár Zala Vármegyei Igazgatóságán, 2011-től igazgatóként. A szociális gondoskodásért díjat Vlasicsné Hermán Gabriella vezette át, aki a letenyei Kolping Idősek Ápoló-Gondozó Otthona intézményvezetője,  aki négy évtizedes egészségügyi és szociális pályafutását a Nagykanizsai kórházban kezdte. 2002 óta dolgozik a Letenyei Idősek Ápoló – Gondozó Otthonában. A közgyűlés Zalai Pedagógus Díjat adományozott Jagicza Attilánénak, a Zalacsányi Csány László Óvoda vezetőjének, Zala Vármegyei Fejlesztéséért Díjat Horváth Tihamérnak, a Kehida Termál Kft. és a Horváth-Ép Kft. tulajdonosának, Zala Vármegyei Sportjáért Díjat Varga Sándornak, a Zala Vármegyei Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnökének. A testület Zalai Civil Társadalomért, és Nemzetiségekért Díjban részesítette Paál Istvánt, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség elnökét, Zala György Díjat adományozott Boa Endre fafaragó népi iparművésznek.

Az elismerésben részesült személyek nevében Zala Vármegye Díszpolgára, Zádori Mária osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, közel ötven éves pályafutása eredményei a Ki mit tud? győzelemmel kezdődtek 1965-ben, amikor a közönség juttatta tovább, ezt a bizalmat igyekezett meghálálni mindvégig. A zene, az ének a kommunikáció legszebb nyelve, amely visszhangra talál a lélekben, mondta a Nemzet Művésze.

Az ünnepi alkalom pohárköszöntőjében Rigó Csaba a Gazdasági Versenyhivatal elnöke köszönetet mondott a díjazottak kiemelkedő munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában