Dr. Áder János is előadást tartott

2023.10.03. 17:30

Új dimenziók nyíltak az óvodai nevelésben

Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök környezetvédelmi előadása is színesítette a Nagykanizsai Központi Óvoda Erasmus+ KULCS Kompetenciák, Utak, Lehetőségek Nemzetközi Csapatmunkában című pályázatának zárókonferenciáját.

Benedek Bálint

Dr. Áder János Szavak helyett tettek, vagyis intézményi, társadalmi szerepvállalás a klímavédelemért címmel tartott prezentációt

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt a Medgyaszay Házban tartották kedden, ahol Áder János korábbi köztársasági elnököt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester, Dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda vezetője és Geröly Krisztina, a KULCS projektkoordinátora köszöntötte megérkezésekor.

Ezt követően Balogh László polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében elmondta: a Nagykanizsa Központi Óvoda tagintézményei, vezetői és pedagógusai tökéletesek e hivatásra, mert érzik és tudják, hogy a fenntartható fejlődést a nevelés területén a mindent be- és átjáró körültekintés, a munkálkodó szeretet, a mese és a játék valóságteremtő világa alakíthatja csak ki.

- Nem véletlenül kapták meg az EMMI Társadalmi innovációs díját - folytatta. - Saját tapasztalataik és gyakorlataik sokrétű és gyermekbarát közösséggé tették őket, ahol megtalálja helyét a legmodernebb felfogás és módszer is, mert klasszikus alapokon, ősök porán járva a gyermekek harmonikus fejlődése az igazi céljuk. Nagykanizsa tehetségbarát város, amely büszkeség, de elsősorban felelősség számunkra, hiszen ez a szemlélet jelenti az élhető jövő egyetlen útját és eszközét.

 

Majd Cseresnyés Péter lépett a mikrofonhoz. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: meg kell találni azokat a meséket, történeteket, nevelési, oktatási témákat, amelyek a jövő nemzedéke számára fontosak, akár fenntarthatóság tekintetében.

- Láthatjuk a világban végbemenő változások – természeti katasztrófák, éghajlatváltozás – következményeit - mondta. - S rá kell jönnünk, hogy mi is tehetünk a károk mérsékléséért, sőt tennünk kell ezért az utánunk jövő nemzedék iránt érzett felelősségünk okán is. Nagy öröm, hogy nemcsak kanizsai pedagógusok szerepeltek a programban, hanem a határon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is megosztották a tapasztalataikat.

Dr. Némethné Kovács Edit kiemelte: a Nagykanizsa Központi Óvoda 2019-től valósít meg Erasmus programokat, 2021 májusában nyújtották be az Erasmus+ KULCS Kompetenciák, Utak, Lehetőségek Nemzetközi Csapatmunkában címűt, ami nyert.

- A projekt koncepciója, tevékenységei példaértékűek, az esélyegyenlőség megteremtése rendkívül színvonalas, megvalósítása és produktumai új dimenziókat nyithatnak az óvodai nevelésben - vélekedett. - Fenntarthatóság és digitalizáció, tradíció és innováció – talán így lehetne röviden összefoglalni a pályázat szellemiségét.

A konferencia első előadását Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány alapítója tartotta Szavak helyett tettek vagyis intézményi, társadalmi szerepvállalás a klímavédelemért címmel. Három témát járt körül, beszélt a globális környezetvédelem fontosságáról, az alapítvány tevékenységéről. Ezen felül szó esett a vasárnap zárult Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon bemutatkozott magyar cégek új, előremutató fejlesztéseiről.

Ezután Geröly Krisztina projektkoordinátor a KULCS program előnyeiről, a gyerekek szemléletére gyakorolt hatásairól és a jövő kihívásairól is szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában