Szakmai fórum a Halis-könyvtárban

2023.10.28. 09:30

Az új pedagógus életpályáról

A Nemzeti Pedagógus Kar Óvodai Tagozata szakmai fórumot tartott óvodapedagógusoknak a Halis-könyvtárban pénteken. Dr. Kozák András, a kar jogi szakértője a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényről tájékoztatta a publikumot.

Benedek Bálint

Az új, jövő év január 1-jén életbe lépő pedagógus életpályáról tartottak szakmai fórumot. Képünkön: Dr. Kozák András és Dr. Némethné Kovács Edit

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Dr. Némethné Kovács Edit, a Nemzeti Pedagógus Kar Óvodai Tagozatának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: fontosnak tartja, hogy az idén nyáron megjelent pedagógusok új életpálya törvényével kapcsolatban az óvodapedagógusok és óvodavezetők hiteles, pontos információkkal gazdagodjanak. Az új törvénytervezet jól átlátható struktúra, ha elmélyednek benne az érintettek, akkor jó támasza lesz az intézményvezetőnek. Viszont néhány ponton vannak kérdések, ebben segít dr. Kozák András jogi szakértő.

– A szakmai fórum célja, hogy az óvodákban dolgozó intézményvezetők értsék, melyek azok az új feladatok, kihívások, amik a törvény jövő év január 1-jei hatályba lépésekor érdekesek lehetnek – mondta dr. Kozák András. – Igyekszem minden vármegyében dolgozókat hitelesen tájékoztatni, hiszen új, önálló jogállásként határozza meg a pedagógusok foglalkoztatását. Elsősorban az illetményt, utóbbi fizetésének a rendjét. Jelenleg a szakmai gyakorlattal töltött idő és a minősítésen elért eredmények alapján egy igen merev, az előrelépést, a fizetési többletet rövidtávon nem megengedő bértábla rendszer működik. A legfontosabb célkitűzése az új törvényi szabályozásnak az, hogy a pedagógusok illetménye az elvégzett teljesítményhez igazodjon. Azzal, hogy a teljesítménytöbblet minőségi értékelése rugalmasabb keretek között, nem olyan hosszú időtávlatokban, objektív jogszabályban meghatározott kritériumok mentén és az intézménymenedzsment döntése alapján kerül meghatározásra.

Hozzátette: ezzel együtt kevesebb adminisztratív teher hárul a pedagógusokra, ami azért lényeges, mert a minőségi munkavégzésre nagyobb erőforrások állnak rendelkezésre. Rugalmasabb lesz a minősítési eljárás rendszere, csak a pályakezdőknek lesz kötelező két év gyakornoki idő után a minősítő vizsgán való részvétel. A többi minősítési eseményt saját akaratából vehet részt a pedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában