16 fiatal orvos segíti a gyógyító munkát

2023.10.24. 20:00

Rezidensek köszöntése a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházba az elmúlt egy évben 16 fiatal orvos érkezett, ők rezidensként több szakterületen kapcsolódtak be az idén 175 éves egészségügyi intézmény gyógyító munkájába. A korábbi évekhez hasonlóan rendezvényen köszöntötte őket a kórház vezetése és a képzésükben résztvevők.

Antal Lívia

A Szent Rafael Kórház új rezidensei a kórház vezetésével és a képzésükben résztvevőkkel

Fotó: Pezzetta Umberto

Nagy múltú intézmény, amelynek hagyományai közé tartozik ez az esemény is, szólította meg a jelenlévőket dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója hangsúlyozta, az utóbbi években a rezidensek létszáma tartós trendet képvisel, így folyamatos az utánpótlás az orvosi szakterületeken.

- A 16 rezidensből hatan a radiológiát választották. Nagy szükség van rájuk, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően immár 2 CT-berendezés és 2 mammográf áll rendelkezésünkre. Nőtt tehát a kapacitás, amit akkor tudunk igazán jól kihasználni, ha növelni tudjuk az orvoslétszámot, és ezzel együtt csökkenteni a várólistát. A rezidensek közül hárman a csecsemő- és gyermekosztályon, két-két fő a belgyógyászaton, illetve az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon dolgozik. A pulmonológiai, a fül-orr-gégészeti és a neurológiai osztályon egy-egy rezidens segíti az orvosok munkáját – ismertette a főigazgató.

Szabó Kíra átveszi az emléklapot
 Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvénnyel a kórház vezetése örömét kívánja kifejezni, hogy fiatal orvosok, rezidensek érkeztek az intézménybe, mondta dr. Lupkovics Géza PhD. A kórház orvosigazgatója, a kardiológia osztály vezető főorvosa kiemelte: bízik abban, hogy pár év múlva – ki-ki a választott szakterületén – már aktívan részt tud venni a gyógyító munkában. Mint mondta, vannak osztályok, ahol még emberhiánnyal küzdenek, de mindent megtesznek azért, hogy orvosokat vonzzanak ide.

A neurológiai osztályt erősíti Szabó Kíra a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg diplomáját. Szeptember elején lépett be rezidensként. Mint mondta, barátai, ismerősei javaslatára választotta a zalai kórházat, mert egyébként siklósi.

- Mindig is érdekelt a neurológia, ami nehéz terület. Az orvoslásban a szakmai tudás mellett fontosnak tartom azt is, hogy jól tudjunk kommunikálni a beteggel. Ha biztató szavakkal fordulunk hozzájuk, az már fél gyógyulást is jelenhet - mondta a neurológus rezidens.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában