Pályaválasztás

2023.10.10. 14:00

Rendőrségi roadshow színhelye volt a nagykanizsai Zsigmondy-technikum

Látványos rendőrkutyás, valamint a rendész és közszolgálat ágazatban tanuló diákok önvédelmi bemutatójával színesített pályaorientációs police roadshow színhelye volt kedden a nagykanizsai Zsigmondy-technikum.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényen a Somogy, Vas és Zala vármegyei rendészeti képzésben részt vevő oktatási intézmények tanulói több helyszínen – rendvédelmi akadálypálya, kerékpáros ügyességi verseny, KRESZ-teszt, bűnügy technikai verseny, rendészeti kvíz és virtuális lézerlövészet – mérték össze ügyességi és szakmai tudásukat.

A megnyitón dr. Bak Sándor rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgatója köszönetet mondott a vármegyei rendőr-főkapitányság és a Zsigmondy-technikum kollégáinak, hogy befogadták a rendezvényt.

- Először tavaly szerveztük meg a roadshow-t, majd az idén ez már a harmadik verseny, ahol három vármegye fiataljai szerepelnek - mondta. - A diákok számára lényeges, hogy az év során a tanulás mellett gyakorlatban is összemérjék tudásukat. Azt is szerettünk volna, hogy szélesebb, komplexebb módon mutatkozhassunk be a diákoknak, a szakterületeinkkel és a feladatainkkal. A rendőrségnek fontos társadalmi szerepe van a fiatalok nevelésében, a baleset- és bűnmegelőzésében. Szeretnénk még jobban bevonzani azokat az általános iskolásokat, akik élénken érdeklődnek a rendész képzések iránt.

A vendéglátó intézmény csapata mellett zalaegerszegi, keszthelyi, siófoki, szombathelyi, vépi, és két kaposvári csapat indult a versenyen. Dr. Bak Sándor kiemelte: a kötelező feladatok teljesítése mellett több más megállóhelyen is lehetett pontokat gyűjteni. Sőt több olyan szakmacsoporttal találkozhattak a diákok, amikkel a hétköznapokban nem. Ilyen a külszolgálati ismeretekkel foglalkozó stand - azt csak kevesek tudják, hogy a rendőrség komoly külszolgálatot is biztosít Európában és világszerte.

Balogh László polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a rendőri szolgálat több mint egy munka, sokkal inkább hivatás. Erről tanúskodik a hivatalos szlogenjük is, vagyis a "Szolgálunk és védünk!" Ebben minden benne van, amit a társadalom megkap ettől a szervtől, s jó érzés látni a fiatalok szemében a tüzet, ami erre a pályára irányította őket. 

Simon Gyula, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese ugyancsak köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: tizedik éve tanítják rendészet és közszolgálat ágazatban a tanulókat. Népszerű képzésről van szó, mely jelenleg nyolc osztályban zajlik.

Eredmények: 1. Nagykanizsa Zsigmondy-technikum, 2. Szombathely Savaria-technikum 3. Keszthely Asbóth-technikum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában