Megemlékezés Zalatárnokon

2023.10.23. 07:00

Összetartásra szólította fel a falu lakosságát

Emléktáblát avattak az 1956-os forradalom és szabadságharc ideje alatt működő helyi forradalmi tanács tagja, néhai Elmont Gergely tiszteletére Zalatárnokon. A község lakossága pénteken emlékezett meg a 67 évvel ezelőtti eseményekről.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt polgármester a megkoszorúzott emléktáblánál

Forrás: Zalatárnoki önkormányzat

Elmont Gergely életútját Bekő Tamás segédlevéltáros kutatásai alapján ismerhetjük. Az 1931-ben született néhai pedagógus 1955-ben kezdett Zalatárnokon dolgozni. Az ’56-os forradalom idején aktív résztvevője volt a helyi megmozdulásoknak, összetartásra szólítva fel a falu lakosait, de részt vett a kommunista vezetők leváltásában is- Ezért 1957. március 13-án letartóztatták, majd három napig Zalaegerszegen tartották fogva. Szabadulása után rendőrhatósági felügyelet alá került, katonai rendfokozatától megfosztották, s 1959-ben „népgazdasági érdekből” feleségével együtt el is távolították a községből. Előbb Padáron, majd Baktüttősön, Zalaegerszegen és Nagykanizsán dolgozott. 2017-ben Ajkán hunyt el. Emléktábláját az IKSZT falán helyezték el, ahol Soós Zsolt polgármester és az önkormányzat tagjai mellett a család, valamint a Deák Szövetség képviselői helyeztek el koszorút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában