Helyi közélet

2023.10.29. 14:50

Október 29. - A stroke világnapja

A fejlett ipari társadalmakban – így hazánkban is – az agyi érelzáródás okozta akut iszkémiás stroke (AIS) a halálozás harmadik, a tartós ápolást igénylő rokkantság első leggyakoribb oka.

Zaol.hu

Mi a stroke és hogyan alakul ki?

Akkor beszélünk stroke-ról, amikor az agy bizonyos területein valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken vagy megszakad a vérellátás, a nem megfelelő véráramlás pedig az agyszövetek károsodását okozza.. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály – például vérrög – képződik.

Hány embert érint a stroke Magyarországon?

Hazánkban évente mintegy 27 ezer ember kerül kórházba stroke megalapozott gyanúja miatt. Körülbelül 12 ezren halnak meg akut agyi érkatasztrófa következtében, a túlélő betegek közül pedig sokan tartós ápolásra szorulnak, kiemelt jelentőséggel bír tehát az akut stroke betegek sürgős kezelése.

Hogyan ismerjük fel a stroke-ot?

A stroke jeleinek időben történő felismerése és az érintettek mielőbbi kezelésbe kerülése akár életet is menthet. Milyen jelek esetén érdemes stroke-ra gyanakodnunk és mentőt hívnunk? Az alábbi betűszó segít a gyors felismerésben és segítséghívásban.
M - mosoly
Az érintett mosolya féloldalas, arca aszimmetrikus. Képes mosolyogni az érintett személy? Mosoly közben lefittyed az arcának az egyik oldala?
O – oldalgyengeség
A beteg egyik oldalán érzékkiesés, zsibbadás, gyengeség jelentkezik. Az érintett fel tudja emelni és megtartani mindkét karját ebben a helyzetben?
S - szavak
A beteg nem találja, elkeni a szavakat, beszéde nehezen érthető. Érhetően beszél az érintett? Érti azt, amit mondunk neki?
T - Telefon
Kérjünk azonnal segítséget: hívjuk a mentőket!

Ha a fenti három jel bármelyikét észleli, sürgősen hívja a 112-t!

További információt a strokeról a Zala Megyei Szent Rafael Kórház facebookoldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában