Október 29-én

2023.10.24. 12:30

Ne feledje: hétvégén óraátállítás!

Az egységes időszámítás bevezetése évek óta csúszik.

Zaol.hu

Vasárnap hajnali 3-kor kell majd visszaállítani az órákat

Fotó: mialapi

Október 29-én ismét véget ér Magyarországon a nyári időszámítás, vagyis ezen a napon hajnali 3 órakor hirtelen visszarepülünk egy órát az időben és ismét csak hajnali 2 óra lesz, tehát egy órával tovább aludhatunk.

Az óraátállítás befejezéséről ugyan már döntött az Európai Unió, sőt arra 2022-es céldátumot is meghatározott, ám ez az időpont elment, az óraátállítás pedig maradt, ki tudja, meddig.

A téli és nyári időszámítás előnyeiről és hátrányairól szinte bevezetése óta zajlanak a viták, így hiába volt már az Európai Bizottság részéről 2018-ban javaslat az óraátállítás nélküli életre, a tagállamok azóta sem tudtak a kérdésben dűlőre jutni. Noha az egyre több, online önmagától szinkronizálódó eszköz korában már egyre kevésbé kell az órákat valóban manuálisan átállítanunk, a biológiai óra évente kétszeri megborítása számos hátránnyal jár továbbra is, míg a fényérzékelő szenzorral ellátott lámpák korában az energiamegtakarítás egyre kérdésesebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában