Az 1956-os események évfordulóján

2023.10.23. 14:00

Megemlékezés és irodalmi emlékezőműsor Nagykanizsán

Nagykanizsán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján megtartott ünnepség a Deák téren zászlófelvonással kezdődött, majd az ’56-os emlékkertben történt koszorúzást követően Balogh László polgármester mondott emlékbeszédet.

Korosa Titanilla

Zászlófelvonás Nagykanizsán, balról Bene Csaba, a vármegyegyűlés alelnöke, Bizzer András alpolgármester, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester

Fotó: Korosa Titanilla

- Történelmünk három álom fogantatása és gyötrelmes valósággá válása - kezdte beszédét Balogh László. - A magyar történetünk három álom kibontakozása: egy ezredéve szent királyunk akaratából egy keresztény állam, a magyar állam született; 175 éve, március 15-én a pesti ifjak bátorságából egy nemzet, a magyar nemzet lépett a fénybe; 67 éve, október 23-án egy nép lelkében egy dávidi vágy fogant, a független Magyarország szabadsága. Három álom, három kibontakozás; három pillér, mely a létünk gerincét tartja és benső szabadságunkat szavatolja. Mi István vagyunk, az akarat; mi a 48-asok vagyunk, a nemzet; de legfőképp, mi 56-osok vagyunk, a szabadság. Államhatárokon átívelve, Trianont felfüggesztve, a Júdás-kommunistákat félretéve, a ruszkikat hazaküldve ott és akkor újjászületett az 1000 éves magyar nemzet szabadsága. Nem az egyén és az ő vágyainak szabadossága borult rövid virágzásba, nem egy törzsi szövetségé vagy vallási szektáé, nem nagy emberek elit klubjáé, a magas politikáé, nem Európa konföderációjának délibábjáé, hanem a magyar közösség szabadsága. Mert a nemzet a legjobb keret, hol a határtalan kiteljesedhet. Eggyé vált test és eggyé vált szellem mozdult akkor, családokkal, cserkészekkel, vallásos hívekkel, munkásokkal és diákokkal és nagy emberekkel, feloldva őket az igazság tisztító tüzében. Szemben a puskával, a bitófa árnyékával és az ÁVH körömszaggató fájdalmával könnyűnek találtatott minden, mi nem a nemzet szabadsága. Mert a nagy cél, a világot mozgató álom és a jövőt építő szándék áldozatot követel: nincs béke lemondás nélkül, nincs határ a határtalan nélkül, nincs relatív erkölcs az Abszolút igazsága nélkül. Nincs tett áldozat nélkül. Ez minden születés és alkotás előfeltétele; az áldozat a szabadság és minden emberi létezés eredete.

Balogh László mondott emlékbeszédet
Fotó: Korosa Titanilla

A műsorban énekkel működött közre az 5 esztendős Gergely Zsigmond, majd az Imre Sándor Szeretetszínház előadását láthatta a közönség.

Az Imre Sándor Szeretetszínház ünnepi műsorát láthatta a közönség a megemlékezésen
Fotó: Korosa Titanilla

Az 1956-os ünnepséghez kapcsolódva Nagykanizsán hétfőn délután a Honvéd Kaszinóban az Őszvilág című emlékműsorban Utassy József Kossuth-díjas költő versei hangzottak el, 18 órakor pedig fáklyás emlékező sétára került sor.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában