Ez történt ezen a napon

2023.10.07. 07:00

Jeles évfordulók óktóber 7-én

Pásztor András

64 évvel ezelőtt először közvetítettek képeket a Hold túlsó oldaláról.

64 évvel ezelőtt először közvetítettek képeket a Hold túlsó oldaláról

A Luna-3 űrszonda végezte a műveletet. Az első kép 63 500 km-ről készült. Összesen 29 képet csináltak, melyek igen kis felbontásúak voltak, de a képződmények közül sok azonosítható volt. Az mindjárt kiderült, hogy a Hold túloldala másmilyen, mint a látható: elsősorban a sötét tengerek hiánya feltűnő.

92 évvel ezelőtt megszületett Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai egyhézi vezető, polgárjogi harcos

Teljes nevén: Desmond Mpilo Tutu.  1986 és 1996 között Fokváros érseke. Az 1980-as évektől vált világszerte híressé az apartheid-rendszer elleni kiállásáért, amiért 1984-ben megkapta a Nobel-békedíjat a faji megkülönböztetés elleni, erőszakmentes eszközökkel vívott küzdelméért. Az 1990-es évektől felszólalt többek között a szegénység, az AIDS, a rasszizmus, a szexizmus és a homofóbia ellen. 2007 és 2013 között a több egykori állami vezetőt tömörítő The Elders alapítója és vezetője.

COLOMBIA-SOUTH AFRICA-DESMOND TUTU-PAZ
 

56 évvel ezelőtt megszületett Tony Braxton Gramy-díjas amerikai énekesnő

Teljes neve: Toni Michelle Braxton. Jellegzetes mély kontraalt hangjáról ismert. Hat Grammy-díjat kapott és világszerte több mint negyvenmillió albuma kelt el.

Tony Braxton Gramy-díjas amerikai énekesnő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában