Ezen a napon történt

2023.10.30. 10:30

Jeles évfordulók október 30-án

Pásztor András

Som Lajos, a Piramis együttes alapítója

Fotó: Gy.Balázs Béla

6 évvel ezelőtt meghalt Som Lajos, a Piramis együttes alapítója

A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarral, játszott a Tűzkerék, a Neoton, a Taurus zenekarokban. 1974-ben megalapította a Piramis együttest, melynek  meghatározó tagja lett, majd 1985-ben megalapította a Senator együttest. Zenésztársai voltak többek között: Radics Béla, Balázs Fecó, Brunner Győző, Révész Sándor, Takáts Tamás. A Neoton együttes énekesnője, Karda Beáta volt a felesége 1977-1988-ig.

63 évvel ezelőtt megszületett Diego Maradona argentin focista

Teljes nevén: Diego Armando Maradona Franco. 1977-ben 16 évesen mutatkozott be az argentin válogatottban egy Magyarország elleni barátságos mérkőzésen. 2000-ben a FIFA szavazásán elnyerte az évszázad labdarúgója címet. Rekord összegekért igazolták le, előbb az FC Barcelona, majd a SSC Napoli. 1993-ban visszatért Argentínába. 2008-tól az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lett.  Ellentmondásos egyéniség, többször fajult tettlegességig a vitája az újságírókkal, a droghasználat problémákat okozott az életében.

Diego Maradona Argentina 1985
Diego Maradona argentín focista
Fotó: Hulton Archive

101 évvel ezelőtt meghalt Gárdonyi Gáza író, újságíró

Eredeti nevén: Ziegler Géza, korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.

Gárdonyi Gáza író, újságíró

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában