Amikor egységbe forr a nemzet

2023.10.25. 12:30

Felavatták a keszthelyi Turi Török Tibor domborművét hétfőn Milánóban

Milánó szívében, a Viale Ungheria körúton kapott végleges helyet a keszthelyi szobrászművész, Turi Török Tibor 56-os emlékműve. A hétfői ünnepségen Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondott beszédet, az eseményen Emmanuel Conte városi tanácsnok és nyolc ország külképviseleti vezetője, valamint Csiszár Jenő milánói főkonzul vett részt.

Mozsár Eszter

Csiszár Jenő milánói főkonzul, dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Turi Török Tibor a dombormű avatásán Milánóban.

Forrás: ZH

Szili Katalin volt házelnök beszédében kiemelte: október 23-a a szabadság napja, azon a napon ritkán megélt egységbe forrt a nemzet. A szabadságvágy, a szabadság eszménye kovácsolta eggyé, a hazugságokra, megfélemlítésre épített rendszer elsöprésének vágya, írja az MTI. A miniszterelnöki tanácsadó kitért az olasz és a magyar nép történelembe visszanyúló barátságára, a forradalmat követő szolidaritásra, majd felhívta a figyelmet a világban zajló változásokra, amelyek mindent relativizálnak: az otthont, a szolidaritást, az európai kultúra alapértékeit.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító milánói dombormű közelről 
Forrás: ZH

A rendezvényre számos magyar is ellátogatott, köztük az 1938-ban Budapesten született és 1948 óta Milánóban élő Tomaso Kemeny, aki a kortárs olasz költészet kimagasló alakja, immár fél évszázados költői, irodalomtörténészi és műfordítói munkássággal.

Az ünnepség végén Szili Katalin a város vezetői és Csiszár Jenő főkonzul közreműködésével leleplezte az emlékművet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító s Milánó városának adományozott domborművet néhány évvel ezelőtt készítette Turi Török Tibor. Ezen kívül Budapesten és számos Kárpát-medencei településen található 56-os emlékműve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában