Jeles évfordulók

2023.10.15. 08:30

Ezen a napon történt

Pásztor András

208 évvel ezelőtt Bonaparte Napóleon megérkezett Szent Ilona szigetére, ahol megkezdte haláláig tartó száműzetését

208 évvel ezelőtt Bonaparte Napóleon megérkezett Szent Ilona szigetére, ahol megkezdte haláláig tartó száműzetését
A britek fogságába esett. Elba szigete túlságosan közel feküdt Európához, ezért biztonságos távolságba száműzték a "Sas"-t, és a Szent Ilona-sziget kormányzójának felügyelete alá helyezték. Visszaemlékezéseinek írásával foglalkozott. Nem kapott híreket a családjától, 1811-ben született fiáról, akit I. Ferenc osztrák császár a bécsi udvarban neveltetett és a reichstadti hercegi címmel ruházott fel. Ezt a történetet dolgozta fel Rostand a "Sasfiók" című drámájában. Napóleon itt halt meg 1821-ben, 51 éves korában hosszas betegség után gyomorrákban (vagy lassú arzénmérgezésben?).

143 évvel ezelőtt végleg elkészült a kölni dóm, 632 évvel az építkezés megkezdése után.
A dóm alapkövét 1248.08.15-én helyezték el. A XIV. században készült el a főoltár, a déli oldalhajó és a déli torony második emelete. A főhajó befejezése után (1508-1509) ideiglenesen leállították az építési munkálatokat és csak 1842-ben folytatták. A német gótika kiemelkedő alkotását I. Vilmos császár jelenlétében fejezték be, aki fényes ünnepi felvonulást rendezett, ahol az építkezés történetét mutatták be. Az égbetörő kölni dóm a német nemzeti egység szimbóluma lett.

143 évvel ezelőtt végleg elkészült a kölni dóm, 632 évvel az építkezés megkezdése után

136 évvel ezelőtt megszületett Frederick Fleet tengerész, aki a Titanic végzetes éjszakáján először látta meg a jéghegyet
A hat őrszem egyike a Titanic legénységéből. A hajó végzetes éjszakáján 1912 április 15-én ő és társa, Reginald Lee volt szolgálatban. A jéghegyet alig 460 méterre a hajótól vette észre, majd meghúzta a vészharangot és letelefonált a hídra. A szolgálatos tiszt parancsára a hajót elfordították, de már túl késő volt: a Titanic öt rekeszét felszakította a jéghegy. Fleet 1 óra 55 perckor menekült meg, a 6-os csónakban. Későbbi élete: Fleet még 1912 augusztusában elhagyta a hajótársaságot, majd 24 éven keresztül vitorlázott más hajótársaságokkal. 1964. december 28-án Fleet felesége meghalt. Ezután lett depressziós és öngyilkosságba menekült, felakasztotta magát.

136 évvel ezelőtt megszületett Frederick Fleet tengerész, aki a Titanic végzetes éjszakáján először látta meg a jéghegyet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában