Ajánló

2023.10.20. 08:30

Ezek a programok várnak ránk a hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A forradalom ünnepe

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából hétfőn 11 órakor Szerencsés Rudolfnak, a Városi Forradalmi Tanács utolsó elnökének emléktábláját koszorúzzák meg Zalaegerszegen, a Mindszenty-iskola bejáratánál. 11.30-kor a vármegyei kormányhivatal, majd 12 órakor az Ostoros-csarnok bejáratánál lesz hasonló megemlékezés. A városi rendőrkapitányság előtt 16.45-kor csendes főhajtást tartanak. A városi megemlékezés 17 órakor kezdődik az Ady utcai 56-os emlékműnél, beszédet mond Balaicz Zoltán polgármester. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje 18 órakor kezdődik a hangversenyteremben.

Nagykanizsán hétfőn 9 órakor a Deák téren zászlófelvonással kezdődik, majd az 1956-os hősök emlékművénél koszorúzással folytatódik az ünnepi program. Az emlékműsor 10 órakor kezdődik a Medgyaszay Házban, beszédet mond Balogh László polgármester, majd az Imre Sándor Szeretetszínház ünnepi műsorát láthatják. A Honvéd Kaszinóban 16.30-kor Őszvilág címmel tartanak irodalmi megemlékezést Utassy József Kossuth-díjas költő verseiből. 18 órakor fáklyás emlékező séta indul a kórházkápolnától a Deák térre.

A nemzeti ünnep keszthelyi programjai már vasárnap elkezdődnek: 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Balaton Színház elől. Hétfőn ökumenikus istentiszteletet tartanak 8.30-tól a Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd a Fő téri 1956-os emlékműnél beszédet mond Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési kép­viselő és Manninger Jenő polgármester.

Hévízen hétfőn 16 órakor emlékeznek a forradalomra a Városháza téren (rossz idő esetén a Városházán). Beszédet Papp Gábor polgármester mond, közreműködnek a Bibó-­gimnázium diákjai.

Lentiben hétfőn 18.30-kor kezdődik a koszorúzás az 56-os emlékműnél. A művelődési központban 19 órakor ünnepi beszédet mond Horváth László polgármester, majd a Főnix Színház mutatja be Az angyalok nem sírnak – játék az élettel 1956 emlékére című előadását.

A zalakarosi általános iskola előtt hétfőn 17 órától koszorúzással és ünnepséggel emlékeznek a forradalomra.

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban vasárnap 9.30-kor kezdődik a megemlékezés. Köszöntőt Gyarmati Antal polgármester, ünnepi beszédet Vigh László ország­g­yűlési képviselő mond. A megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Parkjában koszorúzással zárul.

Letenyén hétfőn 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a program, majd a városi könyvtár előtti téren koszorúzással egybekötött megemlékezésre várják az érdeklődőket. Ünnepi beszédet Farkas Szilárd polgármester mond.

Lendván, a zsinagógában hétfőn 19 órakor kezdődik az ünnepség, melynek szónoka Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke lesz. Közreműködik Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző-énekes, valamint Pelsőczy László színművész, az István, a király című rockopera eredeti bemutatójának címszereplője.

A zalatárnoki IKSZT-ben pénteken 17 órakor kezdődik az ünnepi program, melynek során a falu egykori pedagógusa, Elmont Gergely tiszteletére emléktáblát avatnak.

Őszi túra

Szombaton tartják a hagyományőrző őszi túrát a Vétyemi ősbükkösbe. A résztvevőket 8 órára várják a starthoz, a Szent János-hegyi Tuboly pincéhez. A túrázók a Négymező-völgy, a Vörcsöki-kilátó, a Vétyemi ősbükkös, Vétyempuszta és a tormaföldi szőlőhegy érintésével érkeznek vissza a kiindulópontra. A táv közel 20 kilométer, a célba érkezés 15 óra körül várható.

A forradalom fiataljai

Vasárnap 17 órai kezdettel prof. dr. M. Kiss Sándor történész Fiatalok szerepe a forradalomban címmel tart interaktív előadást a zalaegerszegi Börtönmúzeumban (volt Kaffka Margit Kollégium).

Százéves harang 

Vaspör velencei településrészében szombaton 15 órakor a helyi harang felszentelésének százéves jubileumára emlékeznek. Beszédet Fülöp Imre Loránd polgármester mond, majd közösségi program és borkóstoló következik.

Tíz Torony túra

Szombaton 15.30 körül érkezik a ZalaZone Járműipari Tesztpálya konferencia-központjához a Tíz Torony túra. A Porsche autókból álló konvoj Lenti érintésével Muraszombaton át a Muravidék és az Őrség útjain halad, a résztvevőknek a zalaegerszegi állomáson versenyfeladatokat is kell teljesíteniük.

Makovecz emlékére

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben rendezik meg pénteken 18 órai kezdettel az organikus építészet legnagyobb hazai mesterére, Makovecz Imrére emlékező Héttorony Fesztivál helyi programját.

A gyapjú titkai

A hagyományos gyapjúfeldolgozás folyamatainak és eszközeinek megismerésére invitálja a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely az érdeklődőket pénteken 16 és 17.30 között. A program része a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatnak.

Adománygyűjtés

Az állatok világnapja alkalmából idén is megrendezi adománygyűjtő napját a hévízi termelői piac. Szombaton 9 és 13 óra között az anyagi támogatás mellett eledelt, illetve például takarókat, kutyaházakat várnak a szervezők.

A kerék története

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum hintókiállításának szombaton 11 órakor kezdődő bemutatóján az érdeklődők meg­ismerkedhetnek a kerék kez­deti felhasználásával, fejlődésével egészen napjainkig.

Mesterségek napja

Folytatódik a keszthelyi Balatoni Múzeum mesterségeket bemutató sorozata. Szombaton 14 és 17 óra között a résztvevők megismerhetik a házi malmocska működését, részt vehetnek a tészta gyúrásában, a rétes nyújtásában, s végül megkóstolhatják a közösen készített réteseket.

Száll a dal…

Gálaműsorra várják az érdeklődőket szombaton 15 órára az alsópáhoki művelődési házba. A húszéves Nefelejcs Nyugdíjasklubot köszöntő kul­turális programon a térség énekescsoportjai, egyesületei adnak hangversenyt.

Rétesnap

Szombaton rétesnapot tart Zalaegerszeg-Botfán az Őszirózsa Nyugdíjas Klub: 14 órától különféle ízesítésű, nyújtott parasztréteseket kínálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában