Fókuszban a Dél-Dunántúl fejlesztése

2023.10.12. 17:30

Elismeréseket és mesterleveleket adtak át a kamarai rendezvényen

A kormányzat fókuszba helyezte a Dél-Dunántúl fejlesztését, a térség gazdasági stratégiája kidolgozás alatt áll - hangzott el csütörtökön a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon.

Pásztor András

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke (jobbról) Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztéséért díjat vehetett át. Az elismeréshez dr. Polay József (balról), dr. Parragh László, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Cseresnyés Péter és Balogh László gratulál

Fotó: Szakony Attila

A meghívottakat elsőként Balogh László polgármester köszöntötte, aki az élhető város definícióját ismertetve rámutatott: Nagykanizsa szinte minden kritériumnak megfelel, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a város jövőjét illetően a gazdaság fejlesztése elengedhetetlen. Ehhez pedig befektetőkre, az új ipari parkba betelepülő vállalkozásokra van szükség. Érdeklődőkből nincs hiány - fogalmazott Balogh László -, de jó lenne már konkrétumokról is beszámolni.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódva sejtelmesen annyit mondott: reményei szerint pár hónapon belül lesz mit bejelentenie a polgármesternek. A képviselő ugyanakkor már sokadjára próbálta eloszlatni a vagongyár megépítésével kapcsolatos negatív híreket. Mint mondta: a befektetők továbbra is Nagykanizsán szeretnék megvalósítani a beruházást, ám a gazdasági körülmények miatt a projekt áttervezésére, szakaszos megvalósítására törekednek.

Ezt követően dr. Polay József, a kanizsai kamara elnöke tartott előadást a város gazdasági fejlesztése kapcsán, melynek végén arra a következtetésre jutott, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódó lehetőségeket csak együttes erővel, kormányzati, városi és határmenti együttműködés keretében lehet megvalósítani.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ország gazdasági helyzetét elemezve rámutatott: a nemzetközi helyzet roppant instabil és gyorsan változó, egy héttel ezelőtt például még senki sem gondolta volna, hogy kiújul az izraeli-palesztin háború, ami minden bizonnyal hatással lesz Európa gazdaságára is. A kamara elnöke ugyanakkor azt is jelezte: paradigmaváltás érzékelhető, hiszen míg 20 évvel ezelőtt a nyugati gazdaságok szinte mindent Kínába telepítettek, addig most a kínai befektetők egyik legnagyobb célpontja lett Európa, azon belül is Magyarország.

Végezetül Czunyiné dr. Bertalan Judit, az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos tartott előadást, mely során azt mondta: a Dél-Dunántúl fejlesztését fókuszba helyezte a kormányzat, ennek a stratégiának a kidolgozása már elkezdődött.

Az előadásokat követően elismerések átadására került sor. A Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért díjat Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke, valamint Wilhelm Huber, a Heat Energy Kft. ügyvezetője vehette át.

A rendezvény zárásaként mesterlevelek átadására került sor, az autószerelő szakmában Benczik József, Betlehem József, Gazdik Nimród, Kovács Bálint, Mátyás Marcell, Soós István, Tóth Sándor, Tulézi Antal, Bátorfi Barnabás, Gerencsér Gábor és Pávlicz Richárd teljesítette a feltételeket a mesterlevél megszerzéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában