Akkor miért ilyen drága?

2023.10.01. 12:00

Elégedettek a gazdák a napraforgó minőségével és mennyiségével

Lassan befejeződik a napraforgó betakarítása a vármegyében és egyre több helyen már vágják a kukoricát is. A mennyiséggel, minőséggel elégedettek a gazdák, az értékesítéssel és főleg a felvásárlási árakkal viszont van gondjuk. A legnagyobb bajban azok vannak, akiknek nincs hol tárolniuk a terményt, írja a teol.hu.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Báta határában Kocsis János földjén még lábon áll a napraforgó, ennek oka, hogy nincs saját kombájnjuk, így várniuk kell, mire rájuk kerül a sor. A húsz hektáros területről várhatóan még a héten betakarítják a termést. Szerződésük nincs, mondta a fiatal gazdálkodó, a jelenlegi felvásárlási árak 120 ezer forint körül alakulnak, de a felvásárlók nem kapkodnak a terményekért. Idén 70 hektáron vetettek kukoricát, az is betakarításra vár. A kukoricát még nedvesen értékesítik, Szabadegyházára szállítják, velük van szerződésük, bio-üzemanyag lesz belőle.

Kocsis János elmondta, a legnagyobb gond az, hogy nem lehet előre tervezni, a gazdálkodáshoz szükséges eszközök árai folyamatosan emelkednek, például a gázolaj ára két hét alatt literenként 43 forintot drágult, de gépek alkatrészei is. Egy egyszerűnek tűnő traktorjavításért közel egymillió forintot fizetett.

A teljes cikkért látogasson el a teol.hu-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában