Két zalai diák a különdíjasok között

2023.10.25. 11:30

A Zrínyi-gimnázium ismét megrendezte országos természettudományi versenyét

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 31. alkalommal rendezte meg az országos Izsák Imre Gyula Természettudományi Versenyt az elmúlt hétvégén. A kétnapos megmérettetésen a szervező gimnáziummal együtt tizenhárom intézmény diákjai mérték össze tudásukat matematikából, fizikából és programozásból. Hogy milyen sikerrel tették ezt, kiderült az eredményhirdetésen.

Antal Lívia

Elöl balról jobbra: Bakos Péter, Keresztély Zsófia, Falucskai András, Patard Máté Mathieu, Gondor Bendegúz és Andai Márk. Hátul: Kiss Zsolt, Schneider János, Kajári Attila, dr. Bérces György és dr. Lángi Zsolt

Fotó: Antal Lívia

Az Izsák Imre Gyula Természettudományi Versenyt 1992-ben indították útjára a Zrínyi-gimnázium akkori igazgatója, Horváth Attila ötlete alapján. A zalaegerszegi születésű matematikus-csillagász egykor a gimnázium diákja volt. Az eredményhirdetés a munkásságának emléket állító film levetítésével kezdődött. A verseny 30. jubileumára a két tanuló által készített összeállítást Schneider János, a Zrínyi-gimnázium igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Patard Máté Mathieu, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulója. Mögötte dr. Bérces György, Kajári Attila, Schneider János és dr. Lángi Zsolt
Fotó: Antal Lívia

Izsák Imre Gyula hagyatéka a természettudományok fontosságára hívja fel a figyelmet, amely útravalóul szolgálhat az ezen a területen jövőjüket, pályájukat elképzelő diákok számára, mondta köszöntőjében Kajári Attila, a versenyt támogató Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója.

- Sikeres versenyen vagyunk túl, amelyhez a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium, valamint a tankerület ezúttal is méltó körülményeket biztosított - értékelt dr. Bérces György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa, a zsűri elnöke. Mint mondta, ez az egyik legnehezebb verseny, amelyen több tantárgyból kell jól teljesítenie a diákoknak viszonylag rövid idő alatt, így aki díjat kap, büszke lehet magára, tanárára és az iskolájára is. A felkészítő tanárok munkáját méltatva feladatul azt jelölte ki a diákoknak, hogy vigyék tovább oktatóik természettudományok iránti lelkesedését az egyetemre, szakmai életútjukra, mert így 10-20 év múlva olyan sikeresek lehetnek, mint az idén Nobel-díjat kapott két magyar kutató.

A természettudományi versenyre a fizika feladatsort dr. Bérces György, a programozás feladatait dr. Zsakó László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, míg a matematika feladatsort a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, dr. Lángi Zsolt készítette elő. Ők alkották a zsűrit. A verseny főszervezője Kiss Zsolt, a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium igazgatóhelyettes volt idén is.

Eredményhirdetés az Izsák Imre Gyuláról elnevezett tanteremben
Fotó: Antal Lívia

A 25 diák részvételével megrendezett 31. Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyt Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte. Második Falucskai András, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja, míg harmadik Bakos Péter, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tanulója lett.

A tantárgyi versenyen elért eredménye alapján különdíjat kapott matematikából Patard Máté Mathieu, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulója, fizikából Gondor Bendegúz, a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákja, míg programozásból Andai Márk, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanulója. A verseny győztesei és különdíjasai értékes jutalmakat vehettek át a Zalaegerszegi Tankerületi Központtól.

Gondor Bendegúz érdeklődésünkre elmondta, az országos tanulmányi versenyek után azt gondolta, hogy az Izsák-versenyen is megméretteti magát. A fizika, a matematika és az informatika közül utóbbit kedveli a legjobban. Most ez sikerült a legkevésbé, de összességében elégedett eredményével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában