Deák Ferenc és Festetics Mária

2023.10.20. 17:30

A település két híres szülöttéről emlékeztek meg Söjtörön

Deák Ferenc születésének 220. évfordulóján Söjtör önkormányzata megemlékezést tartott október 20-án a haza bölcse szülőházánál, ahol a 19. század egyik legnagyobb magyar politikusa, az osztrák–magyar kiegyezés egyik létrehozója 1803. október 17-én meglátta a napvilágot.

Antal Lívia

A megemlékezés koszorúzással ért véget a haza bölcse szülőházánál, középen (b-j) Havasi Bálint, Nagy Bálint és Könyves Gábor polgármester

Fotó: Antal Lívia

A megemlékezésen elsőként Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője idézte fel alakját. Mint mondta, Deák Ferenc, az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere koncepciózus reformer, igazi stratéga, higgadt és felkészült vitapartner volt. Az államtitkár Magyarország és Európa mostani helyzete kapcsán azt hangsúlyozta, hazánk megmarad a normalitás talaján, hitet tesz a béke és a családok mellett, és nem enged a migrációnak. Nem a nyugati hatalmak elvárásainak, hanem ahogy Deák Ferenc tette, a haza iránt érzett kötelességünknek kell megfelelnünk, emelte ki.

A haza bölcse életútját, politikai pályafutását Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója ismertette. Többek között elmondta, hogy Deák Ferenc jogi tanulmányait Győrben végezte és fejezte be 1821-ben. Jogi praxisát Pesten kezdte, majd családi hagyományt követve Zala vármegye szolgálatába lépett. Deák Ferenc behatóan tanulmányozta a magyar alkotmányt és jogtörténetet, amelynek alapos ismerete nagy hatással volt rá. Politikai pályája Zalaegerszegen indult, itt kapta az első megbízásokat az ügyészi, árvaszéki feladatok ellátására, majd 1833. április 15-én megválasztották Zala vármegye országgyűlési követének.

A szónok Deák Ferenc a forradalom és szabadságharc leverését követő éveiről elmondta, hogy az önkényuralom idején visszavonult a közélettől. De nem szakadt el a szülőföldjétől, mintegy tizenöt éven keresztül májustól októberig a szomszéd faluban, Pusztaszentlászlón, Klára nővérénél tartózkodott. Itt ismerte meg gróf Festetics Sándor lányát, Máriát, aki előbb József főherceg felesége, Klotild főhercegnő mellé került. 1871-től Erzsébet királynét szolgálta udvarhölgyként egészen annak haláláig. Utána hazajött Söjtörre, és itt halt meg, 100 évvel ezelőtt. A szónok ezzel emlékezett meg a település másik híres szülöttéről, akinek síremlékét, a szomorú évforduló apropóján, idén újította fel az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában