Az olvasók szavazata döntött

2023.10.19. 11:00

A legjobb sci-fi regényért díjazták a nagykanizsai szerzőt

Egyedülálló és hiánypótló sci-fi-regényt írt A Hold hősei – A vörös kereszt rejtélye címmel dr. Dömötör László, a Magyar Vöröskereszt nagykanizsai területi szervezetének szociális és jogi munkatársa. Idén az olvasók jelölése alapján sci-fi irodalom kategóriában Dugonics András Irodalmi Díjban részesült a kanizsai szerző, melyet szerdán magyar regényírás napján jelentettek be.

Benedek Bálint

Forrás: dr. Dömötör László

Az elismerést M. Baranyai Anikó, az Imádom a könyveket közösség alapítója hívta életre 2020-ban. Az idén is több mint húsz kategóriában lehetett szavazni. A díj érdekessége, hogy az olvasók döntenek a jelöltekről, illetve az ő szavazataik alapján ítélik oda az elismerést. Szerették volna, ha minél szélesebb körben megismertesse és elismerje a kortárs magyar irodalom azon szereplőit, akik a szórakoztató irodalom berkein belül alkotnak. A díjakról tehát nem a szakma vagy bizottság döntött, hanem maguk az olvasók szavazhattak kedvenceikre. A névválasztás hosszas kutatás eredménye. Dugonics András az első szerző, aki magyar nyelven publikált regényt, Etelka címmel még 1788-ban. A névhasználatot a hagyatékkezelő engedélyezte a díj alapítója részére. Az alapító egyúttal a névadó munkásságára is fel kívánta hívni az olvasóközönség figyelmét.

Ez egy olyan irodalmi elismerés, ahol az olvasók döntenek a jelöltek személyéről, és ők is szavaznak arról, hogy kinek ítélnék oda az adott kategória első helyezettje címet. Nincs kuratórium, nincs egyéni – szubjektív – vélemény-felülírás; nem politikai nézetek vagy személyi ismeretségek, hanem csak a jelölések és szavazatok mennyisége dönt. 

- Fontos tudni, hogy ez nem egy szakmai elismerés, hanem közönségszavazás - mondta dr. Dömötör László. - Számomra azért különösen értékes az első helyezés, mert nincs mögöttem kiadói marketing, nincsenek több ezer követős közösségi oldalaim. De most bebizonyosodott, hogy van viszont velem egy lelkes közösség és olyan elkötelezett olvasók, akiket sikerült megérintenem a történeteimmel és a Hold hősei regények üzeneteivel. Szívből köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, közös sikerünket igyekszem további sok jó történettel meghálálni. A kaland folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában