Utunk és helyünk van a mennyországban…

2023.10.16. 11:30

A közös istentiszteletet egy Európa-hírű trió hangversenye követte Hévízen

Közös istentiszteletet tartott a reformáció hónapjának alkalmából a hévízi református és német evangélikus gyülekezet. Az alkalmat az Európa-hírű svájci-német Offenburg String trió vonóshangversenye követte.

Péter B. Árpád

Sola Scriptura. Az egyik reformátori alapelvről szólt Péntekné Vizkelety Márta és Dieter Bögel igehirdetése is

Fotó: Péter B. Árpád

A protestáns egyházakban október a reformáció hónapja, és mint Péntekné Vizkelety Márta, Hévíz református lelkipásztora elmondta: „az az Istentől jövő ihletük támadt”, hogy ez alkalomból közös istentiszteletet tartsanak, mert a „reformáció mindannyiunk öröksége, másrészt ezzel a testvéri szeretetet és barátságot is erősítjük”.

E hónapban a reformátori alapelvekről szólnak az igehirdetések, ezúttal a sola Scriptura került a középpontba, amely azt jelenti: a hit forrása egyedül a Szentírás. Erről beszélt Péntekné Vizkelety Márta és Dieter Bögel, a német evangélikus gyülekezet diakónusa is.

A református lelkész kiemelte, ez a hónap „a hitünk, a lelkünk s Krisztusba vetetett meggyőződésünk megerősítésére szolgál”. Felelevenítette, Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét, majd Kálvin János az Institutio című művében megírta „hitünk alapjait”.

Az Offenburg String trió magyar műveket is műsorára tűzött
Fotó: Péter B. Árpád

– A reformáció közös ajándéka mindannyiunknak az, hogy megszülettek az alapelvek – folytatta Péntekné Vizkelety Márta. – S ilyenkor fontos visszaemlékezni hitvalló őseinkre, akár felmenőinkre, akik fontos szerepet játszottak abban, hogy mi itt lehetünk a templom csendjében. Ők példát mutattak, és elvezettek a Szentíráshoz.

A lelkipásztor hangsúlyozta, a Bibliánál nincs fontosabb, igazabb könyv a világon, éppen ezért arra bátorította a híveket: „maradjunk meg a benne foglalt tanításnál, forgassuk, olvassuk a Szentírást, és hallgassuk az igéit”.

– Enélkül nem tudnánk, hogy van megváltott életünk, Üdvözítőnk, s a belé vetett hit révén nem kell elkárhoznia halhatatlan lelkünknek, hanem utunk és helyünk van a mennyországban – fogalmazott a lelkipásztor.

A közös istentisztelet után az Offenburg String trió adott koncertet, amely 2020-ban rögzítette Magyar szerenád című CD-jét, amelyen kevésbé ismert szerzők műveit adja elő. A hangversenyen ezek közül csendült fel három darab, majd Beethoven vonós szerenádjának öt tétele hangzott el.

Az Offenburg String tagjai között vannak reformátusok és evangélikusok, a trió a közeljövőben a Zeneakadémián is fellép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában