Fontos egymás megértése és a megfelelő kommunikáció

2023.10.26. 14:00

A generációk közötti különbségekről tartottak workshopot Zalaegerszegen

Értő figyelem, elfogadás, kevesebb kritika és közös, csapatépítő programok. Röviden néhány jó tanács ahhoz, hogy miként jöhetnek ki egymással a kollégák egy-egy munkahelyen. A 4 generáció a munkahelyen, de hogyan? című workshop résztvevői különféle mediációs és önfejlesztő módszereket tanulhattak Bereczki Enikő generációs szakértőtől, aki a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Trenkwalder meghívására érkezett Zalaegerszegre.

Mozsár Eszter

A HR területén dolgozó szakemberek a munkahelyi generációs különbségekről szóló workshopon az Arany Bárány Szállodában

Fotó: Fehér Márk

A generációk közötti különbségek egyidősek az emberiséggel, ám a 21. század technológiai és társadalmi változásai még jobban felerősítették ezt. Mindez kihat a munkahelyekre, így kulcsfontosságú a nyitottság és a bizalom kiépítése. Minden generációnak van olyan erőssége, amely hozzájárul egy-egy szervezet hatékony működéséhez, mondta a szakember.

Bereczki Enikő generációs szakértő a figyelem, a meghallgatás és a megfelelő kommunikáció fontosságáról is szólt
Fotó: Fehér Márk

– Ahhoz, hogy egy vállalkozáson belül konstruktívan megoldják a problémákat, számonkérhetőség legyen és kiválóan alakuljon a teljesítmény, szükséges a különböző életkori sajátosságból, gondolkodásból adódó különbözőség, nézeteltérés feloldása – véli Bereczki Enikő. – Nagyon sokszor szemléletformálással indul a változás, ezt és a különféle mediációs technikákat, módszertant ilyen jellegű tréningeken lehet megtanulni. A változás nem megy egyik napról a másikra, hanem gyakorolni kell. Tanuljunk meg figyelni egymásra, ne rögtön konklúziókat vonjunk le és adjunk egyből tanácsot. Segíthet még bennünket a megfelelő kommunikációs technika és az önismeret.

Bereczki Enikő gondolatébresztő előadásában tudományos kutatások eredményeit és saját széles körű tapasztalatait osztotta meg. A fiatalabbak körében végzett kutatása például azt mutatta, hogy a munkahelyi generációs különbségek legyőzésében a kötetlen beszélgetések, csapatépítő programok segíthetnek. Ahhoz, hogy megfelelően kommunikáljunk valakivel, ismerni kell a másikat, mondta a szakember.

Fotó: Fehér Márk

Bangó-Rodek Viktória szakképzési vezető portálunk érdeklődésére elmondta, a mostani esemény a közelmúltban megalakult HR Club igénye alapján jött létre. A rendezvény célja, hogy az információkat, tapasztalatokat a gyakorlatban hasznosíthassák a meghívott, humánerőforrás területén dolgozó szakemberek. A workshopon szó esett a toborzásról, a kiválasztási folyamatokról, a vezetőkkel és a munkavállalókkal történő kommunikációról. A kamara HR Clubja továbbra is várja az érdeklődő szakembereket hasonló rendezvényeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában