Balázs Lászlót 1956. október 26-án lőtték meg

2023.10.26. 18:30

A forradalom vétlen áldozatára emlékeztek Nagykanizsán

Az 1956-os kanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata, Balázs László olajbányász szakmunkás tanuló emléktáblájánál, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI épületénél hajtottak fejet csütörtökön az emlékezők.

Benedek Bálint

A koszorúzáson résztvevők, balról: Lengyák István, Baráth Adrien, a zeneiskola igazgatója, dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Kun Sándorné, a NCKE tagja, Balogh László polgármester és Klaszán Sándor mentőápoló

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényen a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és hallgatói, valamint a Kanizsai Fiatalok Közösségének tagjai kulturális műsort adtak. A megemlékezést a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület (NCKE), a Thúry György Múzeum, a zeneiskola és más civil szervezetek közösen szervezték. Képviseletükben Lengyák István, az NCKE soros elnöke tartott beszédet, elmondta: a harcoknak, a forradalmaknak, a háborúknak mindig vannak vétlen áldozatai a felnőttek és a gyerekek között is. Balázs László ilyen áldozat.

- Balázs László Szombathelyen született, Nagykanizsán járt középiskolába - folytatta. - A kutatások alapján valószínűsíthető, hogy olajbányász szakmunkásnak készült. 1956. október 26-án Nagykanizsán rövid utcai harc volt a felkelők és a pártházat védők között. Balázs László aznap késő estig egy ismerős családnál tartózkodott, és innen indult a szállása felé éjjel 23.30 után, amikor egy magyar katonai járőr a városparancsnok lakásával szemben meglőtte. Tüdő- és gerincsérülést szenvedett, ettől lebénult. A gerincébe fúródott golyó okozta vérmérgezésben hunyt el 1957. január 23-án. Szombathelyen a Szent Márton temetőben alussza örök álmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában