Életüket áldozták eszméikért

2023.10.08. 15:03

A 13 aradi vértanú emléke előtt tisztelegtek Zalacsében

A hőn áhított szabadság helyett a halál jutott azoknak a honvéd főtiszteknek, akiknek az 1848/49-es szabadságharc leverése után a Habsburg bosszúhadjárat során pecsételődött meg sorsa. A 13 aradi vértanú emléke előtt szombaton tisztelegtek meg Zalacsében.

Gyuricza Ferenc

Erdei Csaba (balról), Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Halász Béla és Vadkerti Imre az aradi vértanuk tiszteletére állított emlékműnél Fotó: Gyuricza Ferenc

A Trianon-emlékparkban tartott, koszorúzással egybekötött megemlékezés szervezője az Erdeifaluért Alapítvány volt, köszöntőt azonban a település polgármestere, Erdei Csaba mondott. Kitért arra, hogy a XXI. század emberének – aki békében élhet – nehéz felfogni és megérteni, hogy voltak, akik egykor életüket áldozták eszméikért, a hazájukért és a szabadságukért. Éppen ezért kötelességünk a nemzeti gyásznapon megállni és fejet hajtani tiszteletükre.  

Emlékbeszédet Halász Béla, a felvidéki Gúta város polgármestere mondott. Úgy fogalmazott: Aradon embertelen, rideg nyugalommal küldték halálba a nemzet szabadságáért küzdő hazafiakat. A véres bosszú kitervelői és végrehajtói úgy vélték, hogy a megtorlás elrettentő példa lesz a szabadság után áhítozók számára, ám tévedtek, hiszen a forradalom és szabadságharc hősei által képviselt értékek már kitörölhetetlenül gyökeret vertek a magyarságban.  

A beszédeket követően előbb Borsos Miklós, majd a Kormorán zenekar énekese, Vadkerti Imre adott ünnepi műsort, zárásként pedig arról a tavaly elhunyt Monostori Jánosról is megemlékeztek, aki maga is több alkalommal szerepelt a Trianon-emlékparkban, illetve annak márványtábláit készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában