A kardiológiai és onkológiai ellátást segítik

2023.10.11. 17:30

800 millió forint értékű eszközfejlesztés a kórházban Zalaegerszegen

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház 800 millió forintos európai uniós forrást nyert onkológiai és kardiológiai eszközparkjának megújítására. A diagnosztikát, a műtéti beavatkozásokat és kezeléseket támogató legmodernebb orvosi eszközök már megérkeztek a zalaegerszegi intézménybe. A még beüzemelésre váró eszközök többsége a két osztályra került. A sürgősségi betegellátó osztályon kapott helyet a koronária CT-készülék, amit bemutattak a sajtótájékoztatón.

Antal Lívia

A még beüzemelésre váró új koronária CT nagyban megkönnyíti a munkát a sürgősségi osztályon. A képen balról jobbra: dr. Gasztonyi Beáta, Vigh László, dr. Lupkovics Géza és Balaicz Zoltán

Fotó: Pezzetta Umberto

Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések előfordulása a leggyakoribb amellett, hogy vezetik a halálozási statisztikát. A kardiológiai és az onkológiai szakterület eszközfejlesztése éppen ezért fontos a betegségek korai felismerése, valamint hatékony és biztonságos gyógyítása érdekében, hangsúlyozta dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója elmondta, a kardiológiai kórképek kiszűrésére két nagy teljesítményű szívultrahangot szereztek be, ezen felül egy koronária CT-készüléket, amely a legnagyobb értékű és jelentőségű beszerzés a többi között. Az onkológiai osztályra egyrészt olyan eszközöket vásároltak, amelyek a diagnózis gyorsabb felállítását, a betegek gyorsabb kivizsgálását teszik lehetővé. Ilyen például a mammográfiás ultrahang. Másrészt operáló tornyot, laparoszkópos tornyot, sebészeti lézert, vagyis számos olyan műszert szereztek be, amelyek többek között a fül-orr-gégészeti, a gasztroenterológiai és urológiai műtétekhez használatosak.

A koronária CT különbözik a katéteres vizsgálattól, mert itt a vénán keresztül beadott kontrasztanyaggal vizsgálják a szív koszorúereinek állapotát, mondta dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, a kardiológiai osztály vezető főorvosa. Kiemelte, erre korábban is volt lehetőségük a meglévő készülékkel. Az új, korszerű CT-berendezésnek az a jelentősége, hogy a sürgősségi osztályon helyben áll majd rendelkezésre, ahol leggyakoribb az igény az ilyen típusú képalkotó vizsgálatokra. A másik előnye az, hogyha az egyiket szervizelik, a másikkal tudnak vizsgálatokat végezni, ami a betegbiztonságot növeli.

Az egészségügy területén folyamatosak a fejlesztések, így a Szent Rafael Kórházban is folytatódnak az intézmény korszerűsítését szolgáló beruházások, hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő. Balaicz Zoltán polgármester gratulált a projekthez, amelynek révén a kórház a legmodernebb eszközökhöz jutott hozzá. Kiemelte, hogy a még folyó és várható beruházásokkal mintegy 3 milliárd értékű fejlesztés valósul meg a Szent Rafael Kórházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában