„Vértanúink jelképei a nemzetért, a szabadságért hozott áldozatnak”

2023.10.06. 20:15

1849 hőseire emlékeztek Hévízen a nemzeti gyásznapon

1849-es vértanúink nem féltek a haláltól, mert tudták és hittek abban: jó ügyért harcoltak. Erről is beszélt a nemzeti gyásznapon Papp Gábor, Hévíz polgármestere a Városháza téren rendezett megemlékezésen.

Péter B. Árpád

Papp Gábor: Lehet és érdemes összefogni nemes és nagy dolgokért

Fotó: Péter B. Árpád

Papp Gábor felidézte, 1849. október 6-án az aradi várbörtön udvarán 13 tábornoknak oltották ki az életét, és ezen a napon Pesten kivégezték az első felelős, független magyar kormány miniszterelnökét is. Rajtuk kívül még négy tisztet gyilkoltak meg, így valójában 17 vértanú előtt hajtunk most fejet, szögezte le a városvezető.

– De vajon féltek-e? Rettegték-e a halált? Megbánták-e, hogy a szabadságharc kitörésekor az osztrákok ellen fegyverkező magyarok mellé és élére álltak? – tette fel a kérdést a polgármester. – Bizonyosan tudjuk a választ: nem. Nem féltek a haláltól, nem féltek szembenézni tetteik következményeivel.

Az Illyés-iskola diákjai idézték fel műsorukban az 1849 őszén történteket
Fotó: Péter B. Árpád

Hévíz polgármestere kiemelte, hőseink méltósággal haltak meg, és szilárdan hittek abban: jó ügyért, egy nemzet szabadságáért adják az életüket.

– Vértanúink jelképei a nemzetért, a szabadságért hozott áldozatnak, annak, hogy nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkül lehet és érdemes összefogni nemes és nagy dolgokért. Példamutatásuk, kitartásuk, hitük és erejük segítségünkre tud lenni életünk minden napján – fogalmazott Papp Gábor.

Fotó: Péter B. Árpád

A megemlékezésen az Illyés-iskola diákjai idézték meg az 1848-49-es forradalmat és annak vérbe fojtását, majd a város vezetői megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában