Felszentelték

2023.09.20. 16:00

Új kereszt a kápolna előtt Csörnyeföldén

Újabb fejezetéhez érkezett a Nepomuki Szent János nevét viselő, több mint kétszáz éves vörcsöki kápolna és környezete felújítása. Az elmúlt hét vasárnapján új keresztet szenteltek a jelenleg Csörnyeföldhöz tartozó, de egykor önálló településrészen.

Gyuricza Ferenc

Boa Endre (balról), Szörfi Ferenc és Gálhidi Sándor az új keresztnél a szentelést követően

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyházi szertartást Gálhidi Sándor muraszemenyei plébános végezte a kápolnában megtartott ünnepi szentmise zárásaként. A kápolna előtt álló régi, megkopott és rossz állapotú kereszt cseréjét egy helybéli civil szervezet, a Csörnyeföldi Szabadidő és Kulturális Egyesület kezdeményezte, aminek tagjai már korábban is végeztek önkéntes munkálatokat az épületen, illetve egy jótékonysági estet is szerveztek a felújításhoz szükséges költségek részbeni biztosítása érdekében. Kovács Krisztián, az egyesület elnöke elmondta: miután az eredeti keresztet a községből elszármazott, jelenleg Letenyén élő népi iparművész készítette, így az annak helyére állítandó új megfaragására is őt kérték fel. Boa Endre felajánlásként el is fogadta a megkeresést, a szükséges faanyagot Tóth Dezső vállalkozó ajánlotta fel. 

- Ha már új kereszt kerül a kápolnánk elé, a régi, megkopott korpusz sem maradhatott – folytatta az egyesületi elnök. – Endre segítségével eljutottunk Szörfi Ferenchez, aki számos, a környezetünkben található egyházi szobrot, korpuszt újított fel gyönyörű, aprólékos munkával. Szintén felajánlásként restaurálta a kereszten találhatót. Ha belépünk a kápolnába, olyan színeket láthatunk, amiket talán eddig még soha. Pál Marcellnek és édesapjának, Pál Attillának köszönhetően a keresztszentelésre ugyanis a világítás is megújult, így az 1966-ban Károlyi Gyula által festett belső tér szinte életre kelt. A napokban Török Lajos, akivel már korábban egyeztettünk a torony sisakjának megújításáról, elvégezte a bádog festését.  

Kovács Krisztián azt is elmondta: a keresztszentelés egyik célja az volt, hogy megmutassák, mennyi minden megvalósult már eddig is az egyesület által kezdeményezett összefogásnak köszönhetően a kápolna megújulása érdekében. Arra törekszenek, hogy az adományként gyűjtött pénzt hasznosan, a lehető leghatékonyabban fordítsák az egyházi épületre, így lehetőség szerint minél kevesebb külsős vállalkozót akarnak bevonni a munkálatokba, hiszen amit együttes erővel meg tudnak valósítani, az sokkal kevesebbe kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában