Őrzik a várkapitány emlékét

2023.09.28. 08:00

Thury György hőstetteiből rendeztek vetélkedőt a látásfogyatékosok Zalaegerszegen

"A zsűri nemcsak nehéz helyzetben volt, hanem egyenesen le van nyűgözve" - jelentette ki szerdán Kiss Gábor, a DFMVK főkönyvtárosa a József Attila városi bibliotéka olvasótermében tartott vetélkedő eredményhirdetésén.

Fincza Zsuzsa

A vetélkedőt a zsűri és a résztvevők közös énekléssel zárták

Fotó: Fincza Zsuzsa

S az elégedettségre minden okuk megvolt: a megmérettetésen résztvevők közül ugyanis mindenki szinte minden kérdésre tudta a választ. Pedig nem volt túl ismert a téma: Thury György végvári vitéz, várkapitány (1567-1571-ig a kanizsai vár kapitánya), a törökök által "dunántúli oroszlánnak" nevezett kiváló bajvívó élete és munkássága volt a feladvány.

Choma Balázs, a megyei és a zalaegerszegi kistérségi egyesület elnöke megköszönte a résztvevők alapos felkészülését és a lelkes versenyzést
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nagysága, jelentősége nem kisebb más jeles várkapitányénál, de az ő életét nem méltatja s teszi halhatatlanná regény, ballada, históriás ének, ezért gondoltuk, hogy a zalai kötődésű híres emberek sorában ezúttal a nagykanizsaiak által tisztelt Thury-kapitány hősi élete előtt tisztelgünk - fogalmazott Choma Balázs, a szervező Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének és a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke.

Kiss Gábor Vadász Zsuzsannának, az ajkai csapat vezetőjének adta át az első helyezésért járó oklevelet és ajándékot
Fotó: Fincza Zsuzsa

Deák Ferenc, Csány László, Keresztury Dezső és Öveges József életműve után az immár ötödik régiós vetélkedő szervezésekor nagy lelkesedéssel fogtak Thury György életének tanulmányozásához.

A holtversenyben 2. helyen végezett szombathelyiek nevében Nagy Lászlóné és Sebestyén Miklós vette át az oklevelet Kiss Gábortól
Fotó: Fincza Zsuzsa

- A Canischa Cronica Együttes vezetője megkeresett azzal, hogy Thury György életéről írtak egy, a műfajilag a históriás énekhez közelálló ének-zeneművet, amelyet CD-n a rendelkezésünkre bocsátottak, így zenei feladvánnyal is színesíthettük a vetélkedőnket - újságolta Choma Balázs, hozzátéve, még a megmérettetésnél is fontosabb, hogy a látásfogyatékosságuk miatt hátrányos helyzetű sorstársaik művelődési igényeit sikerült kielégíteni.

Kiss Gábor, a zsűri elnöke elárulta: az ítészeket "lenyűgözte" a versenyzők tudása
Fotó: Fincza Zsuzsa

A jó eredmény persze nem volt véletlen, ahhoz nagyban hozzájárult a zsűri munkájában is feladatokat vállaló Varjasi Gábor nyugalmazott zalaegerszegi rendőrkapitány, aki eddig több mint 500 órát olvasott fel irodalmi műveket "hangoskönyvre", s a kanizsai várkapitány életéről készített anyagot is magnóra olvasta, így abból a vak és látásfogyatékos versenyzők is felkészülhettek.

Choma Balázs, a szervező egyesület elnöke minden versenyzőnek emléklapot és ajándékot is adott
Fotó: Fincza Zsuzsa
A kanizsaiak 1 ponttal maradtak le a 2. helyről. A képen Bedő Lászlóné, Nyírő Miklósné, Szabó Kálmán, Lukács Gyuláné
Fotó: Fincza Zsuzsa
A zalaegerszegi csapat: Kincsesné Laczó Valéria, Bódi-Dombi Andrea, Czett Erika és Tóth Beáta - holtversenyben 2. helyen végzett
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Alapfeladatunkhoz tartozik, hogy a hátrányos helyzettel küzdők számára lehetővé tegyük a könyvtár használatát, s ennek sorában örömmel vállaltuk barátaink, a látásfogyatékosok vetélkedőjének megrendezését is - tette hozzá Kereki Judit, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, aki immár 5. éve nemcsak az ítészi, hanem a játékvezetői feladatokat is elvállalta.

Az ajkaiak csapata beleadott apait, anyait a vetélkedésbe, meg is lett az eredménye, első helyen végeztek
Fotó: Fincza Zsuzsa
A keszthelyi csapat - Kovács-Andor Beáta, Hegedűsné Németh Angyalka, Balázs Piros és Illésné Kulcsár Márta - valamennyi vetélkedőn részt vett, s ezúttal sem vallottak szégyent
Fotó: Fincza Zsuzsa

A megmérettetésben az ajkaiak végeztek az első helyen, a képzeletbeli dobogó második fokára a szombathelyi és a zalaegerszegi csapat képviselője állhatott, tőlük csak 1-1 ponttal lemaradva bronzérmet érő oklevelet vihettek haza a keszthelyi és a nagykanizsai versenyzők. Az oklevelek és emléklapok mellett a zalaegerszegi városi önkormányzat és a könyvtár jóvoltából ajándékot is kaptak a résztvevők. A rendezvényt Varjasi Gábor vezetésével közös énekléssel zárták.

A szombathelyiek régi barátaik a zalaiaknak, rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában