Közös gondolkodás a magyar és európai értékek mentén

2023.09.08. 14:00

Testvérvárosok delegációit fogadták Zalaegerszegen

A Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai teríték 2023 programsorozat alkalmából a zalai vármegyeszékhely tizenhárom testvérvárosi és baráti küldöttségét fogadták pénteken délelőtt a díszteremben. Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, majd a küldöttségek vezetői szóltak a jelenlévőkhöz.

Mozsár Eszter

Tizenhárom testvérvárosi és baráti delegáció érkezett Zalaegerszegre

Fotó: Pezzetta Umberto

A vendégek fogadásához a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak sorfalat, majd a vadászkürt hívó jelzése és a himnusz elhangzása után a házigazda város nevében Balaicz Zoltán elmondta, Zalaegerszegnek fontos törekvése, hogy aktív és szoros kapcsolata legyen a határon túli magyar közösségekkel, így testvérvárosunk van Erdélyben, Kárpátalján, Muravidéken, és 2017 óta már a Felvidéken is. A polgármester együttérzéssel köszöntötte a legnehezebb helyzetben lévő Beregszász küldöttségét, a kárpátaljai magyaroknak többször nyújtott karitatív segítséget a zalai vármegyeszékhely.

- 2023-ban kiemelkedő zalaegerszegi eseményre idén nem emlékezünk, helyette az 1848-as forradalom kitörésének 175-dik évfordulóját ünnepeljük, annak zalaegerszegi vonatkozásaival együtt – folytatta gondolatait a városvezető. - Érdemes megjegyezni, hogy idén 730 éves az az 1293-ban kiadott oklevél, amely Zalaegerszeg nevének újabb írásos említését tartalmazza, már "Egerzeg" formában.

Az ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Sifter Rózsa főispán jelenlétében a testvérvárosok küldöttsége a díszteremben
Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán végül hozzátette, az elmúlt évtizedekben kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert alakítottak ki, fontos testvérvárosi szálak szövődtek, megismerték egymás kultúráját, művészetét, gasztronómiáját, sportját és gazdaságát. A barátság mellett az örök európai értékek, egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése, valamint a jövő közös építése iráni elkötelezettség köti össze ezeket a társaságokat, közösségeket, zárta beszédét a polgármester. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódóan szólaltak fel a küldöttségek képviselői is, akik ugyancsak hangsúlyozták: nyomon követik egymás sorsát, az egymással kötött barátságot nagy becsben tartják. S tudják azt is, hogy szükségben, békében mindig számíthatnak egymásra.

Nyárádszereda polgármestere, Tóth Sándor arról is szólt, hogy a napokban fogadta el és engedélyezte a román kormány hivatalosan a város címerét.
Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepség végén Vigh László országgyűlési képviselő zárszavában azt ecsetelte, hogy bár magyar testvéreink és külföldi barátaink távol élnek tőlünk, mégis együvé tartozunk. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország alkotmányos rendjébe foglalta az Isten, haza, család keresztény értékek szellemiségét.

A rendezvényen Ticz András és Támadi Anita színművészek működtek közre, zongorán kísért Berkes Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában