Rendezvény

2023.09.09. 20:03

Spicces dödölle és más különlegességek Nagykanizsán

Szombaton a hagyományos főzőversennyel folytatódott a 17. Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivál Nagykanizsán. A csodálatos időjárás, a bor- és gasztronómiai kínálat, a főzőverseny és a kulturális programok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a látogatók megtalálják számításukat az eseményen.

Korosa Titanilla

Gazdag Attila a spicces dödölle titkát osztotta meg

Fotó: Korosa Titanilla

Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója a szombati program kezdetén elmondta, hogy a pénteki nyitónap remekül sikerült, a fellépő művészeti együttesek szép műsort adtak és rengeteg kanizsai és környékbeli látogatót vonzott az esemény, az esti koncertre több ezren érkeztek az Erzsébet térre. Bormustrát is tartottak pénteken, hét borház nedűit a Szabadtűzi Lovagrend sommelier tagjai alkotta zsűri értékelte.

Délelőtt 10 főzőcsapat tagjai készítettek dödöllét, illetve tájjellegű ételeket, melyeket a Szabadtűzi Lovagrend három mesterszakácsa értékelt, az eredményhirdetést délután tartották.

A Pannon Egyetem Nagykanizsa csapata laktózmentes tejföllel is kínálta a dödöllét
Fotó: Korosa Titanilla

A zsűrinek tagja volt a nagykanizsai Csendesné Dolinay Margit Újhelyi Imre-díjas pékmester, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének alapító tagja, akit az értékelés szempontjairól és a jó dödölle titkáról is kérdeztünk.

– A dödölle akkor jó, ha könnyed, bár mikor a tésztát készítjük, nehéznek látszik, alig lehet keverni, de a sütésre könnyed tésztát kell kapnunk, hogy ne legyen rágós – tudtuk meg. – Értékeléskor figyelünk arra, hogy mennyire könnyen fogyasztható, milyen az íze, a feltét, de a tálalást és a sátrak díszítését is pontozzuk.

A Pántlika Néptánccsoport táncosai is felléptek
Fotó: Korosa Titanilla

Sáska Sándor zsűritagtól pedig a borok terén kaptunk ajánlót a dödölléhez, eszerint a fehérborok közül jó választás egy olaszrizling vagy irsai olivér, mert passzolnak a sós ételhez.

A főzőcsapatok közt találtuk Sárvárról a 4pár Gasztroangyalt, a társaság csak a dödölle miatt érkezett Nagykanizsára. Tendli Lajos csapattag elmondta, hogy nagyon szeretik ezt az ételt, a hagyományos mellett sütöttek édesburgonyából pikáns fűszerezéssel, illetve a sárga mellé zöldet, ami tökmaglisztből készült köménymaggal, petrezselyemmel.

Munkában a zsűri: Tabányi Ildikó zsűrielnök, Csendesné Dolinay Margit és Sáska Sándor, balról Gazdag Attila
Fotó: Korosa Titanilla

Különlegességet kínált a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület is, akik – stílszerűen – a pálinkát csempészték bele az ételbe.

– Spicces a mi dödöllénk, speciális lilahagyma lekvárral kínáljuk, amit érlelt cabernet savignon törkölypálinkával bolondítottunk meg, emellett fűszeres, pikáns, balzsamecetes, ezzel kínáljuk a telföl és a pirítotthagyma mellett – tudtuk meg Gazdag Attilától, az egyesület elnökétől.

Sárvárról érkezett a 4pár Gasztroangyal csapata
Fotó: Korosa Titanilla

A dödölle mellett, illetve mellé készítettek a csapatok például csülökpörköltet, marhapörköltet, baboskáposztát és cigánylecsót is.

A nap folyamán helyi és a városkörnyék művészeti csoportjai, zenekarai szórakoztatták a fesztiválra érkezőket a nagyszínpadon, a fő attrakció pedig este az Ottawan francia popzenekar koncertje 20 órától, őket a kanizsai Zero zenekar követi 22 órától az utcabálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában