XVI. alkalommal rendezték meg

2023.09.02. 20:00

Országos Fazekas és Folklór Fesztivált tartottak Zalaegerszegen

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg 2019-ig a fazekasok országos kiállítását Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban, korábbi nevén Kézművesek Házában.

Arany Horváth Zsuzsa

Lévai Gábor fazekas Debrecenből érkezett, Devecz Zsuzsinak, a Zalai Megyei Népművészeti Egyesület elnökének és Balaicz Zoltán polgármesternek korongozott főző-sütő edényt mutat

Fotó: Pezzetta Umberto

A hét végén a kényszerű szünet évei után ismét kerámiák, fazekas műalkotások népesítették be a Gébárti-tó partján álló alkotóház udvarát.  Devecz Zsuzsi, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a szervezők nevében lapunknak elmondta, a fesztivál keretében a mesterség hazai képviselői évről évre szakmai tanácskozásokon cserélhetik ki tapasztalataikat Gébárton, s a hagyományok szerint egy-egy fazekas népi iparművész önálló kiállításon is bemutatkozik. Ebben az évben a házigazdák közül a zalai Csuti Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere mutatkozik be a kollégák és az érdeklődők előtt a Panoráma Galériában e hónap végéig látogatható tárlatával.

A 2023-as gébárti fazekas találkozóra többek között nádudvari, őrségi, csornai mesteremberek hozták el a portékáikat, de találkozhattunk a Debrecenből érkezett Lévai Gáborral is, aki 28 éve foglalkozik a fazekassággal, tíz éve állandó vendége a fazekasok találkozójának. A Kárpát-medencei fazekas központok is bemutatkoztak a szombat délutáni rendezvény során. A fazekasok korongozó bemutatót tartottak, majd az érdeklődők a kerámia edényekben történő főzést is tanulmányozhatták. A társmesterségek művelői is kaptak lehetőséget, bemutatkoztak a viseletkészítők, a fafaragók, akikkel a tradicionális fa sírjel emlékparkot is bejárhatták a látogatók.

 

A gazdag folklórműsorral kiegészülő fesztivált szombaton délelőtt Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, majd a néptánc együttesek műsorával folytatódott a folklór fesztivál. Az alkotóház udvarán fellépett többek között a KISZÖV Senior Táncegyüttes, a Zalai Táncegyüttes, zenélt a Re-Folk Együttes, a Szigony Zenekar, a KOLO Zenekar, a népművészeti hagyományok jegyében telt napot pedig táncház zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában