Cseh Valentin újabb műve

2023.09.13. 18:00

Kötet Nándorfehérvár elestéről

A Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése – Opsada i pad Beograda 1521. godine című, magyar és szerb nyelvű kötet bemutatóját tartották szerdán délután a Mindszentyneumban.

Arany Gábor

Négyesi Lajos, Cseh Valentin és Havasi Bálint a kötetbemutató előtti pillanatokban

Fotó: A szerző

A szerző, Cseh Valentin a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történész-muzeológusa második alkalommal írt nándorfehérvári ütközetről. Először a győzedelmes, 1456 júliusában megvívott csatáról a diadal 550. évfordulója alkalmából adta ki tudományos-ismeretterjesztő kötetét Keszthelyen. Most, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent művében Nándorfehérvár ostromát és 1521. augusztus 29-én bekövetkezett elestét taglalja.  

Havasi Bálint, a zalaegerszegi múzeumok főigazgatója köszöntője után dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szólt a műről és a történelmi időszakról.  

A végvár ostroma több volt egy sima ütközetnél. Ott és akkor dőlt el Magyarország sorsa is bizonyos értelemben. A végvár védői Oláh Balázs vicebán vezetésével két hónapnál tovább tartották magukat a központi hatalom segítsége nélkül. A déli kapuját elvesztő Magyarország pedig nyitva állt a török előtt, várva sorsa beteljesülését. 

A könyv célja, hogy bemutassa az emberfeletti, már-már hősies küzdelmet, amit a vár hős védői vívtak az ellenséggel szemben. Nándorfehérvár végül elesett, de Magyarország nem adta fel a harcot a hódítóval a szemben. Ez az egyik legfontosabb tanulsága az ütközetnek, hiszen a történelemben nincs állandó győzelem, de végső vereség sem, olvasható a kötet rövid ismertetőjében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában