Megemlékezés

2023.09.04. 19:00

Keresztury Dezsőre emlékeztek a megyeszékhelyen és Budapesten is

Keresztury Dezső akadémikus író, irodalomtörténész, politikus 1904 szeptember 6-án Zalaegerszegen született, munkássága előtt köztéri szobor is tiszteleg szülővárosában, melynél a születése napján évente ünnepségen idézik fel kulturális tevékenységének jelentőségét.

Arany Horváth Zsuzsa

Buzási Ádám, Németh János, dr. Gyimesi Endre, Kiss Gábor, Szemes Béla és Tóth Renáta Keresztury Dezső sírjánál a budapesti Farkasréti temetőben

Fotó: Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárt

Ezen kívül a város képviselői évről évre meglátogatják a budapesti Farkasréti temetőben található sírját, hogy koszorút helyezzenek el. Idén dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága elnöke, korábbi országgyűlési képviselő és polgármester, Németh János Kossuth-díjas keramikus művész, a Nemzet Művésze, egykori barát, Szemes Béla tanár, az Irodalomtörténeti Társaság zalaegerszegi szervezetének képviselője, Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgató, Kiss Gábor főkönyvtáros rótta le tiszteletét a temetőben, hozzájuk csatlakozott a Keresztury-örökös Buzási Ádám. 

A delegáció ezúttal felkereste Paizs Dezső, szintén zalaegerszegi születésű akadémikus, nyelvészprofesszor sírját is, aki 1973-ban, ötven éve hunyt el. 

Keresztury Dezső emlékére rendezett zalaegerszegi ünnepi rendezvényre szeptember 6-án, szerdán 15 órakor kerül sor a mellszobornál, ahol a Zrínyi Miklós Gimnázium növendékei adnak műsort,  majd Kiss Gábor beszél Keresztury Dezsőről. 

A megyei könyvtárban folytatódik a program, ahol Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár képviselője és a jogörökös Buzási Ádám köszöntője után Balaicz Zoltán polgármester részvételével együttműködési megállapodás aláírására kerül sor. Ezt követően Kiss Gábor főkönyvtáros, a Keresztury Emlékbizottság tagja rendhagyó tárlatvezetést tart a Keresztury Emlékházban. 

Gyimesi Endre, Kiss Gábor, Németh János és Szemes Béla Pais Dezső sírjánál     Fotó: Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában