Minden eddiginél több pénz a civileknek

2023.09.06. 16:15

Információs napot tartottak Zalaegerszegen

Az országos tájékoztató rendezvény következő állomásaként Zalaegerszeg dísztermében tartották szerdán a „CIVIL INFO – NEA 2024” című programot. A rendezvényen mintegy százan vettek részt, akik megtudhatták: a Nemzeti Együttműködési Alap minden eddiginél több forrást, mintegy 14 milliárd forintot biztosít a pályázóknak a jövő évre.

Mozsár Eszter

A legfontosabb pályázati információkról hallhattak a résztvevők.

Fotó: Pezzetta Umberto

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) kerete évről évre növekszik, mondta elöljáróban Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A másik fontos forrással, a Városi Civil Alappal kapcsolatosan elmondta, a pályázati felület szeptember elsején indult és október 2-án zárul, ahol 4,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A szervezetek öt kategóriában pályázhatnak: ingatlanberuházási vagy felújítási, gépjárműbeszerzési, működés és eszközbeszerzési, programszervezési, valamint kommunikációs támogatásra.

A kormány 2021-ben indította útjára a Városi Civil Alap elnevezésű programot, amellyel az ötezer fő feletti településeken székhellyel rendelkező értékteremtő civil szervezetek részére is elérhetővé kívánta tenni azoknak a céloknak a költségvetési támogatását, amelyek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap terhére 2020 óta támogatásban részesülhetnek. A politikus elmondta, több pályázati kategóriában is lehetővé válik, hogy a civil szervezetek működési költségeik, például rezsi finanszírozására fordíthassák az elnyert támogatást.

A tájékoztató nap résztvevői, balról jobbra: dr. Kecskés Péter, Pácsonyi Imre (a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke), Horváth Rita, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Kisida Tamás és Lakatosné Kiss Edit.
Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Sifter Rózsa főispán megköszönte a vármegyében működő civil szervezetek lelkiismeretes és sokszor hiánypótló és szerteágazó munkáját, valamint kiemelte a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ tevékenységét. Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a szervezetek megfelelő forráshoz jussanak. Balaicz Zoltán polgármester a város nevében köszöntötte a résztvevőket, aki hozzátette, fontos, hogy a civilek minden információt és segítséget megkapjanak.

A rendezvényen dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője a NEA 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól beszélt, míg dr. Kisida Tamás jogi referens a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjait ismertette. Lakatosné Kiss Edit pályázati referens a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól adott tájékoztatást.

Az első kézből kapott információk különösen jelentősek a szervezetek számára, ugyanis legtöbben ezekből a pályázat forrásokból tudják a folyamatos működésüket és szakmai programjukat biztosítani, felelte lapunk érdeklődésére a programot szervező Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője, Horváth Rita. Zala vármegyében 2256 civil szervezet van, több száz egyesülettel és alapítvánnyal tartják a kapcsolatot. A központ teljes körű ingyenes tanácsadást nyújt a pályázatokkal kapcsolatosan, a munkatársak segítenek a regisztrációban, az informatikai rendszer felöltésében, a szakmai programok áttekintésében. S nem utolsósorban a pénzügyi terv összeállításában, tette hozzá az irodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában