A hívő ember útja…

2023.09.09. 13:30

Főpásztori szentmise Búcsúszentlászlón, Boldogságos Szűz Mária születésnapján

Ezúttal Búcsúszentlászlón imádkoztak az elsőcsütörtöki szentmisén a papi és szerzetesi hivatásokért. Az esti alkalom fő celebránsa dr. Udvardy György veszprémi érsek volt, aki mellett a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papsága koncelebrált az oltár előtt.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: Boldogságos Szűz Mária egész életében hűséges szolgálóként kísérte fiát isteni művének a megvalósításában

Fotó: Halász Gábor

Az elsőcsütörtöki alkalmakat évek óta megtartják a Veszprémi Főegyházmegyében, mindig más helyszínen. Tódor Szabolcs, Búcsúszentlászló plébánosa azt mondta a szentmise kezdetén: ezeket az imádságokat a mindenható Isten és a Szűzanya előbb-utóbb meghallgatja, és „a mag jó talajba hullik majd”.

Dr. Udvardy György szentbeszédében emlékeztetett: szeptember 8-án Boldogságos Szűz Mária születésnapját ünnepli az egyház. Ő pedig fiában, Jézusban ismerhető meg, és így válik egyértelművé az egyházban betöltött szerepe. A főpásztor úgy folytatta: a főegyházmegye védőszentje Szent Anna, a Szűzanya édesanyja, és ezen a napon az ő közbenjárását is kérik.

Szűz Mária születésnapját ünnepelték. Az elsőcsütörtöki szentmisét dr. Udvardy György a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papságával mutatta be
Fotó: Halász Gábor

Az érsek kiemelte: „Krisztus az új teremtmény, akivé majd mindannyian válunk Istenben.”

– Az új teremtmény, akinek az akarata Isten akarata, szándéka Isten szándéka, aki ismeri Istent belülről, a művei által, az ő szövetségében, s bízik benne, ezért kész a vele való kapcsolatra. Ez a gyermek a bűn nélkül való: az újjáteremtett – fogalmazott dr. Udvardy György.

Krisztus értünk emberré lett, hogy a mi emberségünket megszentelje, megváltsa, megújítsa, megszabadítson bennünket a bűn rabságától és új gondolattal, új reménnyel, új örömmel ajándékozzon meg minket, hangsúlyozta a főpásztor.

Tódor Szabolcs: Reméljük, a mag jó talajba hullik majd
Fotó: Halász Gábor

– Valljuk az egyházzal, hogy Boldogságos Szűz Mária egész életében hűséges szolgálóként kísérte fiát isteni művének megvalósításában, ott volt akkor is, amikor semmi más nem maradt: a kereszt alatt, ahol meghalt a fia, Isten fia. S ott volt, amikor már senki sem hitt, hiszen bevégeztetett, sötétség borult a földre, ám Boldogságos Szűz Mária szívében élt a hit ajándéka – mondta a veszprémi érsek, hozzátéve: hisszük Máriáról, hogy földi pályájának befejeztével fölvétetett a mennybe s ott van fia mellett, isteni dicsőségben. Ez pedig a hívő ember útja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában