Frédi és Béni, James Dean, Hans Wilhelm Geiger

2023.09.30. 07:00

Ezen a napon történt

Zaol.hu

63 évvel ezelőtt először mutatták be a Flintstones-t (Frédi és Béni), az első főműsoridőben sugárzott rajzfilmet.

Az ABC amerikai TV-csatorna adta. A Film alkotói William Hanna és Joseph Barbera, a történet egy őskori család életét mutatja be. Összesen 166, egyenként 25 perces epizód készült. Eredeti címe: The Flintstones. Magyar címe: Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki. A rajzfilmek magyar szövegét Romhányi József írta, a szöveg, szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt. Állítólag a magyar fordítás annyira jól sikerült, hogy az amerikai változatot újraszinkronizálták Romhányi szövegei után. Ebben a filmben hangzott el először magyar szövegben a Subi-dubi-dúúúúú kifejezés. 1994-ben és 2000-ben két élőszereplős film készült a sorozat alapján.
 

68 évvel ezelőtt autóbalesetben meghalt James Dean amerikai színész.

Saját Porsche 550 Spyder versenykocsiját vezette, mikor forgatásra igyekezve halálos balesetet szenvedett. Mindössze három nagy mozifilmben szerepelt (Édentől keletre, Haragban a világgal, Giant), melyek révén két Oscar-díj-jelölést kapott. Halála után legenda lett, fiatalok milliói érezték úgy, hogy az ő problémáikat jelenítette meg a Haragban a világgal című filmben. Divattá tette a farmernadrágot, a korábban alsóneműként viselt fehér pólót és a piros dzsekit. Dean szexuális irányultsága kapcsán vita alakult ki az életrajzírók között. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy Deannek számos férfival volt viszonya, de többek szerint ezeket a kapcsolatokat nem érzelmi okokból, hanem a szerepekért tartotta fenn.
 

James Dean

141 évvel ezelőtt megszületett Hans Wilhelm Geiger, a Geiger-féle sugárzásmérő kifejlesztője.

A Geiger-számláló a radioaktivitás mértékét méri, beleértve a röntgen- és gammasugarakat is - egészen pontosan a műszeren áthaladó radioaktív részecskéket. A műszert egy német atomfizikus, Hans Wilhelm Geiger fejlesztette ki 1908 és 1912 között, mialatt a brit fizikus, Ernest Rutherford asszisztense volt. Rutherford Geiger találmányának köszönhetően fedezte fel, hogy a radioaktív részecskék képesek másféle elemekké alakulni, illetve, hogy az atomok atommaggal rendelkeznek. Geiger találmányát 1928-ban a szintén német fizikus E. Walther Müller fejlesztette tovább, ezért hívják az eszközt gyakran Geiger-Müller számlálónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában