A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódóan

2023.09.17. 21:02

Búcsú a páterdombi ONCSA-keresztnél

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódóan tartottak búcsút vasárnap a megyeszékhely régi városrészében Páterdombon.

Arany Gábor

A műsorban felléptek a Radnóti utcai óvoda gyermekei is

Fotó: A szerző

Két évtizedes hagyomány, hogy a szeptember 12-ei Mária-napot követő vasárnap tartják meg a közel ötezer lakost számláló városrész legnagyobb ünnepét, mondta el érdeklődésünkre Gecse Péter alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője. Mint fogalmazott, a rendezvényen mindig ügyelnek rá, hogy erősítsék az itt élők identitását, ezért a műsorban helyiek is fellépnek, például a tíz éve működő Páterdomb a Kultúráért Egyesület tagjai, a Radnóti utcai óvoda gyermekei, valamint a városrészhez kötődő tagokkal bíró Norton zenekar.

A páterdombi búcsút a Honvéd és  Gönczi Ferenc utca találkozásánál álló úgynevezett ONCSA-keresztnél tartották meg a hagyományok szerint. Az nagycsaládos falusi nincstelenek támogatására, a születések számának emelésére és gyermekvédelmi célokból alapított állami szociális szervezet, az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) után elnevezett, és az alap támogatásával Páterdombon felhúzott házakat 1943-ban avatták fel.  Zalaegerszegen a Páterdombon kívül Kaszaházán épült fel hét ház 1942-ben, majd egy évvel később Olában 20, amihez 1944-ben még négy társasházat építettek. Az épületeket sokgyermekes, szegény, de munkát szívesen vállaló, a hitelt törleszteni tudó családoknak juttatták.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában