Nők fókuszban

2023.09.17. 18:15

Az elkötelezettség és szakmaszeretet a mozgatórugója – Linhart Rita

Az eddigi legjobb eredményt érték el a magyar fiatalok a szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a lengyelországi Gdanskban, ahonnét az Európa-bajnoki cím mellett öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet hoztak haza.

Mozsár Eszter

Linhart Rita két korábbi versenyzőjével, Beke Barbarával és Szabó-Bertók Kingával

Forrás: ZH

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára adta át a csapat kiválósági érmeit. Darabos Lili, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum szakmai támogatásában felkészített versenyzője szépségápoló-bronz- érmet, míg a 4. helyen végzett Szabó Bence villanyszerelő kiválósági érmet kapott.

Ennél szebb felütése nem lehetne a beszélgetésnek. Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt az EuroSkills versenyen, amit szeptember 5. és 9. között rendeztek Lengyelországban. A megmérettetésen 32 országból több mint 600 fiatal indult 43 versenyszámban, a magyarokat 22 szakmában képviselték a tehetséges fiatalok. Linhart Rita, az Asbóth-iskola igazgatóhelyettese Darabos Lili szépségápoló versenyzőt kísérte el a viadalra. Egy pedagógus számára nincs annál felemelőbb, mint mikor a tanítványa dobogóra állhat.

– Most nagyon aktuális érzésekről beszélhetek, hisz nemrég érkeztünk haza a legnagyobb kontinensversenyről, ahol a magyar versenyzők derekasan helytálltak. Felemelő érzés azt látni, hogy fiatal szakembereink milyen energiával készülnek egy ilyen fajsúlyú versenyre. A csodálatos eredmények és az oda vezető út példát nyújt a tanulóknak és talán a szakmaválasztásban is erősíti őket. Jó szakemberekre, utánpótlásra nemcsak régiónknak, hanem az egész országnak szüksége van. Alapvetően nem mondhatom azt, hogy gyerekkorom óta erre a területre szerettem volna megérkezni. A sport sokkal jobban érdekelt, de egy véletlen miatt így alakult és hamar meg is tetszett a szépségápolás. Viszonylag korán belecsöppentem a vállalkozói életbe, üzleteket nyitottam és elkezdtem tanítani is. A versenyzés ezek után indult be, először csak az országos versenyekre, majd 2009-től a nemzetközi megmérettetésekre is delegálunk versenyzőket. Kezdetben csak egyedül voltam, aztán egykori versenyzők, szakmai támogatók is bekapcsolódtak a felkészítésbe. A 2011-es versenyzőm már vezető szakértő és zsűritag a szakmai Európa-bajnokságokon. Szuper csapatunk van, csodálatos együtt a munka. A szakma egyébként túlnyomórészt még mindig nőies, de egyre több fiút érdekel, néhányan közülük kiemelkedően tehetségesek és sikeresek. A vendégkör ugyancsak szélesedik a magukra egyre többet adó igényes férfiakkal is.

A felkészítő kozmetikusmester és tanítványa: Darabos Lili és Linhart Rita a lengyelországi versenyen
Forrás: ZH

Rita Keszthelyen, a Vajda János Gimnáziumban érettségizett 1988-ban, majd Pécsett szerezte meg a kozmetikusi végzettséget. 1996-ban a helyi szakmunkásképző iskola igazgatója hívta pedagógusnak, így rakta le kollégáival együtt a mára országos hírűvé lett asbóthos kozmetikusoktatás alapjait. Az első csoport 1997-ben 7 fővel indult, mára ez a szám a technikumi osztályokkal együtt évi 150 fő körül mozog. Rita eközben nemcsak pedagógus volt, hanem két vállalkozást is vitt párhuzamosan, az egyiket külföldön, Bécsben. Néhány év után döntenie kellett, s az oktatást választotta, amit a mai napig nem bánt meg. Közben arra is jutott ideje, hogy három szakmai könyvet kiadjon, 2009-ben a Kozmetikus diagnosztika címűt Aubéli Vandával, majd 2010-ben dr. Szolnoky Erzsébet kolléganőjével készítette a Kozmetikus szakismeret I. és II. tankönyvet.

– Szakmai életútja azt mutatja, hogy erős nő, aki helytáll mindenütt. Valóban így van?

– A legnagyobb büszkeség, amikor tehetséges tanulóim ugyanúgy oktatják a szakmát, sikereket érnek el versenyeken, vagy pusztán a mindennapi életben helytállnak és megtalálják a számításukat, boldogságukat a hivatásukban. A kihívás mindig valami újnak a megismerését, vagy ha szükséges, akkor minél perfektebb megoldását jelenti. Ebben a szakmában soha nem szabad leállni, elkényelmesedni, a szépségápoló módszerek és anyagok állandóan változnak. Tanulunk folyamatosan. A gyerekek hihetetlenül sok örömet adnak, szeretek velük dolgozni. A család-munka-énidő hármasában a munka erőteljesen elveszi az időt a másik kettőtől, a jövőben az arányokon picit változtatni fogok.

Rita végül azzal zárta a beszélgetést, hogy nagyon elégedett az életével, hatalmas dolgokról nem ábrándozik, mindene megvan, amiről csak álmodott. Azt viszont kéri az égiektől, hogy mindez maradjon is így minél hosszabb ideig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában