Augusztus 20.

2023.08.18. 08:30

Ünnepi programok Zala megyében és a határon túl

Zaol.hu

Az ünnepnek szinte mindenütt része az új kenyér megáldása is

Fotó: ZH-Archívum/Gergely Szilárd

Szombaton 19 órakor Zalaegerszegen, a csácsi Szent Sebestyén-templomban lesz ünnepi litánia, majd 20 órakor az államalapítás és az új kenyér ünnepe alkalmából városi ünnepség kezdődik a csácsi Szent István-szobornál. Köszöntőt Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő, ünnepi beszédet V. Német Zsolt államtitkár, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mond. Majd Tolcsvay László-Tolcsvay Béla Magyar Mise című rockoratóriumát adják elő. Vasárnap 10 órakor a Jézus Szíves Ferences Plébániatemplomban folytatódik a városi ünnepség, ahol a szentmisét követően 11 órakor megáldják és megszegik az új kenyeret. Ünnepi beszédet Balaicz Zoltán polgármester mond.

Vasárnap 12 órakor kezdődik és 18 óráig tart a Göcseji Falumúzeum napja. Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Havasi Bálint múzeumigazgató beszéde után 13 órakor bemutatják a felújított Klügel orgonát, amin Mátyás István orgonaművész ad koncertet. Később Gastro Standup Show várja az érdeklődőket, illetve a Tarsoly – Erdélyi Mezőségért Egyesület s a Harangláb együttes lép színpadra.

Vasárnap 11 órakor ünnepi mise lesz az andráshidai templomban, 12 órakor a Szent István-emlékkőnél beszédet mond Domján István településrészi önkormányzati képviselő, majd megáldják az új kenyeret. A műsorban helyi csoportok lépnek fel.

Vasárnap tartják a zalabesenyői városrész napját. 11.15-től ünnepi mise lesz a Szent Anna-templomban, 15 órakor pedig kulturális és szórakoztató műsorral várják az érdeklődőket. Az új kenyér megszegésénél köszöntőt mond Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter alpolgármester, az új kenyeret Stróber László esperes plébános áldja meg.

Keszthelyen, a Balaton-parti Zenepavilonnál vasárnap 9-kor kezdődik az ünnepi szentmise Mezei András celebrálásával, amit 10-től a városi ünnepség követ. Köszöntőt mond Nagy Bálint országgyűlési képviselő, államtitkár és Manninger Jenő polgármester. Majd a történelmi egyházak képviselői megáldják az új kenyeret.

Hévízen vasárnap, a Kiss László esperes celebrálta, 10.30-kor kezdődő szentmise után tartják a városi ünnepet a templomban, ahol megáldják az új kenyeret, amit a templomkertben koszorúzás követ. Beszédet Papp Gábor polgármester mond. A belvárosban vasárnap estig a Bor&Gasztrokorzó kínál kulturális és kulináris élményt minden korosztálynak. Az ünnepet vasárnap 22 órakor fényjáték zárja.

Kehidakustányban szombaton tartják az új kenyér és az államalapítás ünnepét. A résztvevők a Hagyományőrző Mariska udvarból 16.30-kor indulnak a kustányi romtemplomhoz, ahol meghallgathatják annak legendáját, majd megszegik a Mariska udvar kemencéjében sült kenyeret, fellép a Gellénházi Népdalkör és a Völgyi Banda. 19 órától a Hagyományőrző Mariska udvarban folytatódik az esemény mesterségbemutatóval, kulturális és gyerekprogramokkal. Zenél a CimbaliBand.

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében szombaton a falunap részeként a zalaszentlászlói faluházban tartják a hagyományos vármegyei kenyérszentelő napot. A program 14.30-kor kezdődik. A köszöntőket kenyérszentelés, majd színes kulturális műsor, gyerekprogramok, retró játék kiállítás és hajnalig tartó mulatság követi.

Zalaszentgróton vasárnap 9.30-kor szentmisét tartanak a Ligetben, s ugyanott 18 órakor a helyi fúvószenekar fellépésével kezdődik a városi ünnepség. Baracskai József polgármester köszöntője után Koczor György evangélikus lelkész mond ünnepi beszédet. Az új kenyér megáldását és szétosztását Szili Péter műsora követi, fellép a Bíborka és a Csicsergők néptánccsoport, 19.15-kor Xantus Barbara lép színpadra. 20 órakor az Orfeum Operett és Musical Társulat szórakoztatja a közönséget, az est fényfestéssel zárul.

Nagykanizsán vasárnap a Deák téren 8.45-től ünnepi térzene lesz a Nagykanizsai Fúvószenekar közreműködésével, 9-kor ünnepélyes zászlófelvonás. Az ünnepi műsor 9.45-kor kezdődik a Medgyaszay Házban, beszédet mond Balogh László polgármester. Az új kenyeret ökumenikus szertartás keretében a történelmi egyházak képviselői megszentelik, majd kulturális műsor következik.
 

Pillanatkép egy korábbi kanizsai ünnepről
Fotó: ZH-Archívum/Gergely Szilárd

Lentiben vasárnap 8.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise, majd utána a Templom kertben ünnepi beszédet Horváth László polgármester mond. Ezt követően megszentelik az új kenyeret.

Zalakaroson vasárnap 11.15-kor kezdődik Szent István és az új kenyér ünnepe. Beszédet mond Novák Ferenc polgármester.

Gutorföldén augusztus 20-án tartják a Szent István-napi búcsút. 10 órakor lesz ünnepi szentmise a településen a kenyér megáldásával. A Korok, képek, kerámiák című kiállítás 14.30-kor nyílik meg a művelődési házban. A szabadtéri színpadnál 15 órától népi játszótér várja a gyerekeket, közben fellép a Zalaapáti Harmonikazenekar, 17.30-kor Kocsis Tibor, majd a helyi TMK Rock Band. Az estet a Fáraó együttes bálja zárja.

Szombaton ingyenesen látogatható történelmi előadások lesznek Márokföldön, a faluházában, illetve Velemérbe, az Árpád-kori templomhoz is ellátogathatnak az érdeklődők.  Az egész napos rendezvényen 11 órától Szántai Lajos művelődéstörténész Szent István király uralkodása a kereszténység és az ősvallás kérdéseinek tükrében címmel tart előadást. Pap Gábor művészettörténész 14 órától a veleméri fénytemplomnál beszél az érdeklődőknek A Bölcsesség házat épít magának címmel. Ezt követően lehetőség lesz a XIII. század végi, késő román-kora gót stílusú templom megtekintésére, a résztvevők belépőit az önkormányzat biztosítja. Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésre várják a szervezők az érdeklődőket.

Zalalövőn hagyományosan a Pataka-hegyi búcsú keretében emlékeznek meg Szent István királyról. Az egész napos program 9 órakor labdarúgó-mérkőzéssel kezdődik. A búcsúi szentmisét 15 órakor tartják, ennek keretében megáldják az ötven éve állított kőkeresztet, majd Gyarmati Antal polgármester mond ünnepi beszédet. 17 órától kulturális műsor várja az érdeklődőket.

Letenyén, a kastélyparkban vasárnap 10.30-kor kezdődik a városi megemlékezés, melynek szónoka Bíró László önkormányzati képviselő lesz. Az ünnepséget a 30 éves Makona Bibliotéka kiállításának megnyitója követi.

Bázakerettyén, a Szent István-szobornál vasárnap 11.30-kor tartanak tábori szentmisével és kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi megemlékezést.

Lendván, a Szent Katalin plébániatemplom melletti téren vasárnap 9.30-kor tartják a muravidéki magyarság központi megemlékezését. Beszédet Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikáért felelős miniszteri különmegbízottja mond. Az ünnepséget követően Bese Gergő Péter dunavecsei plébános vezetésével ünnepi szentmisét tartanak a templomban.

Dobronakon, a Szent István-szobornál pénteken 17.30-tól tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést a magyar államalapítás tiszteletére, amit a Szent Jakab-templomban szentmise követ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában