Zala Vármegyei Vadásznap

2023.08.26. 20:00

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak

Harminc éves múltra tekint vissza a Zala Vármegyei Vadásznap, melyet a sohollári völgyben az augusztus utolsó szombatján rendez meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Zala Vármegyei Területi Szervezete a zalai vadászok, vadásztársaságok közreműködésével.

Arany Horváth Zsuzsa

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója avatja vadásszá az újoncokat: az első sorban Tusz Emese, Sebestyénné Reich Szilvia, Kovács Gyöngyi, Bakonyi-Orbán Kitti.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Idén augusztus 26-án 10 órakor a Hubertus misét dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta. A 2023-as őszi vadászati szezonnyitón a sohollári völgyben dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének elnöke a zalai vadászok nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Harminchárom éve indult útjára a misével, vadászavatással, az elődök előtti főhajtással zajló zalai ünnepi vadásznap, mondta az elnök, amely méltóságával illik a zalai erdőkben élő világhírű gímszarvas állományhoz és a magyar vadászati kultúrához. A vadgazdálkodás és a sportvadászat nemes hagyományainak tisztelete mellett a tevékenységet befolyásoló technikai fejlődés adta lehetőségekre is figyelmeztetett, felidézve többek közt a távcső, a terepjáró, a mobiltelefon, s a legújabban az új törvény szerint az éjjellátó készülékek és a hangtompítók használatának beépülését a vadászati tevékenységbe. Ez utóbbiak vadászetikai kérdések körültekintő megválaszolását igénylik a szakemberektől, úgy, hogy a vadászatban, ahogy Széchenyi Zsigmond fogalmazott, az erdőzúgás romantikája azért megmaradhasson, hangsúlyozta a vadászkamara zalai szervezetének elnöke. 

Paál Tibor, az OMVK Zala Vármegyei Területi szervezetének sportvadász alelnöke szegezte fel az 1999-ben e célra felállított tölgyfa törzsére, azaz az életfára a Hopp Eszterre és Keszthelyi Jenőre emlékeztető, rézből készült, gravírozott, stilizált tölgyfalevelet.
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az ünnepélyes vadászavatás során Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy 70 ezer főt számláló magyar vadásztársadalom új sportvadész tagjai számára komoly vállalás, hogy a zalai gímszarvas szakszerű vadászásával őrizze a rendkívüli fajta génállományát, a világhírű vad rangját, tiszteletét. Utalt rá, a vadászoknak együtt kell élni azzal, hogy polgártársaik jó része ellenérzéseket táplál a vadászat iránt, amit szerénységgel, alázattal, szakértelemmel tompíthat a vadászok nagy családja.

dr. Udvardy György, veszprémi érsek celebrálta a Hubertus misét.  
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az avatás után a Hét Vezér Emlékhelyhez sétáltak a jelen lévők, köztük Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, ahol a vadász szervezetek vezetői megkoszorúzták a Hét Vezér Emlékhely kopjafáját. A megemlékezés a Vadászok Életfájánál folytatódott, ahol Paál Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete Sportvadász alelnöke szegezte fel a közelmúltban elhunyt Hopp Eszter okleveles erdőmérnök és Keszthelyi Jenő vadászalkotó, intarziaművész levél alakú emléklapját. Az elismert zalai személyiségek életrajzát is megismerhették a jelen lévők. A koszorút Ernszt Tamás, a zalai szervezet hivatásos vadász alelnöke helyezte el az életfánál.

Az életfánál Ernszt Tamás, az OMVK zalai területi szervezetének hivatásos vadász alelnöke koszorúzott.
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az ünnepség hivatalos programjait követően számos szórakoztató elem, vadászkutyás programok, íjászat, légpuska céllövészet és gyermekfoglalkoztatók várták látogatóinkat. A résztvevők vadételeket is kóstolhattak a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában